Spørg Bolius

Skal jeg lægge sten rundt om husets mure?

Spørgsmål

Jeg har for nylig købt hus, og her går græsplænen helt op til husets mure. Jeg går nu og overvejer, om jeg skal lægge en kant med fliser/småsten rundt om huset.

Vil det give mening - udover det kosmetiske - eller gør det ingen forskel, om man har en kant med sten rundt om huset ift. græsplæne (her tænker jeg specielt på fugtdannelse)? Er der ellers nogle ting, jeg skal være opmærksom på, såfremt jeg vælger at lægge stenene? Hvor "dybt" skal laget af sten være? Skal der sand under? Hvilke sten egner sig bedst?

Svar

Sten er langt bedre at have rundt om husets sokkel end blot græs. Det giver, som du selv er inde på, en bedre beskyttelse mod fugt - typisk i form af regn (vandpytter), smeltevand og ikke mindst grundfugt. Videre beskytter det bedre mod opsprøjt af mudder fra jorden/græsset omkring. Og så kan det være en fordel, når græsset skal slås - så det er en god idé, ja.

Du kan vælge, hvilke hvilke som helst sten du vil have, men overvej at undgå for lyse sten eller direkte hvide sten. De kan se meget grimme ud på nordsiden af huset pga. alger. Det ser man ikke på mørke eller sorte sten/granit.

Det er videre en god idé at have en smule grus under stenene. Det er dog ikke nødvendigt, men det giver en god bund, hvor man så også ligger en fiberdug eller plast, som kan holde ukrudt og andet væk, så det ikke vokser op igennem stenene.

Sidst, men ikke mindst, overvej en form for lav kantsten. Det holder stenene væk fra græsplænen eller andet, og det kan lette græsklipningen. Men det er naturligvis smag og behag.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden