Spørg Bolius

Terræn langs sokkel, hvordan undgår vi fugt - græs, sten eller andet?

Hej Bolius

Jeg har lige fået lavet en tilbygning på 50 kvm.

Jeg vil gerne høre hvad er det bedste af at have rundt om huset for at undgå der trænger vand ind i fundamentet. Græsplæne eller sten/fliser?

Der er jord/græs nu som er smadret pga håndværkerne har arbejdet på pladsen.

Der er hældning fra vejen og jord ind mod tilbygning så uanset hvad skal der graves så jorden hælder væk fra tilbygningen.

Ville gerne have jeres råd for hvad der er bedst.

venlig hilsen Mehmet

Hej Mehmet

Første hovedregel i en hver byggebog er, at der skal være fald væk fra huset. Dette er meget vigtigt, det vigtigste. Og så betyder det mindre, om der er belægninger eller græs.
Belægninger leder vandet bedre væk, men hvis der så ikke er fald på terrænet, så er belægninger rigtig skidt.

Græs tillader, at jorden kan opsuge vandet, hvilket selvsagt også har en god virkning for dræning af jorden og regnvand. Men hvis jorden er hård og kompakt, så dræner den ikke meget.

Vi skal have en sokkelhøjde på ca. 15 cm. og det gælder både græs og belægninger.

Det er blevet moderne, at have stenbede/stensenge omkring soklen. Jorden under skal helst være drænende groft grus, i en dybde på ca. 50 cm og kan der lægges sten i de øverste 15-20 cm.
Stenene skal helst være store. Og ikke for små skærver eller lignende, da det giver mere opsprøjt.

Hvis soklen er dårligt pudset, skal man også sørge for at have pudset grundigt op, eller berappet som det også hedder, således at der ikke revner og huller.

Håber svaret kan bruges.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden