Spørg Bolius

Skal hele terrassen skal have fald væk fra huset, eller er det tilstrækkeligt med den nærmeste meter?

Hej Bolius

Min terrasse er på ca. 50 m2 og er (eller var) belagt med 7x14x21 cm herregårdssten af ukendt fabrikat. Dem har jeg nu fjernet, da det trods gentagne rensninger var umuligt at holde dem pæne. Terrassen var plan, uden hældning overhovedet, så ved større regnmængder dannede der sig lidt vandpytter, der dog ret hurtigt forsvandt.

Jeres og andres anbefalinger om terrassebelægning lyder samstemmende, at der skal være et fald væk fra huset på minimum 1 cm, helst 1,5 cm pr. løbende meter. Opfyldelse af dette krav vil imidlertid indebære en næsten totalomlægning af haven, bl.a. sænkning af det meste af græsplænen med op til 10 cm. Selv hvis man gør dette, er jeg bange for, at slutresultatet bliver uhensigtsmæssigt af flere årsager.

Dette skyldes bl.a., at der i husets sokkel er udluftningsriste til krybekælder, hvilket jo umuliggør en forhøjet niveau for terrassens start ved huset. Hældning på terrassen kan derfor kun opnås ved at sænke niveauet for resten af terrassen.

Den gamle belægning blev fjernet for en lille måned siden, og siden da er der som bekendt faldet ret store mængder regn, vel op til 40 mm på et døgn. I den periode har terrassen stået uden belægning, kun med det gamle sand samt lidt jord her og der. Vandpytter efter de store regnmængder er i løbet af få timer forsvundet ned i underlaget.

Og nu til spørgsmålet: Frem for at lave hældning på hele terrassen, kan jeg så ikke i stedet lave hældning på den meter, der er inderst ved huset, og så lave resten af terrassen plan uden hældning, men med vandgennemtrængelige fuger?

Jeg regner med, at den nye belægning også skal være herregårdssten, blot 5 eller 5,5 cm tykke.

Venlig hilsen Peter R

Kære Peter R

Jeg har læst den grundige forklaring meget nøje. Den foreslåede løsning kan godt anvendes.

Særligt, når det foreslås, at der på det inderste stykke etableres fald væk fra huset. 

Jeg tror heller ikke, det giver problemer, når du sikrer, at fliserne lægges med vandgennemtrængelige fuger.

Det gælder om at holde vandet væk fra krybekælderen.

Læs mere her: Fliser og belægninger som nedsætter risikoen for oversvømmelse
og her: Bortledning af regnvand og forebyggelse af oversvømmelse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden