Spørg Bolius

Skal jeg som solcelleejer nu betale mere for mit el-forbrug - hvad betyder de ændrede regler?

Hej Bolius

Solcelleejers forvirring

Med de informationer jeg har modtaget kan jeg se, at jeg kommer til at betale noget mere for el-forbruget på årsbasis end jeg har gjort indtil nu på årsafregning.

Jeg har et årsforbrug på ca 2000 kWh og en årsproduktion på ca. det samme, så det skulle jo være fint, økonomisk og miljømæssigt.

Nu har jeg to spørgsmål som tildels hænger sammen.

1. Jeg har faktisk plads til 4 solceller mere på taget så de danner en hel række. Det vil se bedre ud, men vil det have betydning for afregning nu vi alligevel går over til timeafregning (bort set fra noget PSO m.m.)?

2. Ved udskiftning af den nuværende bil kunne jeg ønske en el-bil, enten plug-in hybrid eller en ren elbil (kører mest om sommeren). Hvis det er rigtigt at jeg kun skal sælge den del af solcelleproduktionen som jeg ikke bruger indenfor timevinduet, så giver det mening at investere i en ren el-bil som kan optage merproduktionen fra de ekstra 4 solceller. Hvis al solcelleproduktion skal sælges og al el-energi skal købes, så kunne det måske bedre betale sig at købe en plug-in hybrid med det mindre batteri så der ikke skal købes så meget el og ikke investeres i 4 ekstra solceller hvis produktion skal sælges som noget ekstra.

Det er ikke ukompliceret at beskrive problemstillingen og derfor sikkert ikke let svare på mit dilemma.

Venlig hilsen

Finn H

Hej Finn

Tak for dit spørgsmål. Vi er mange der er forvirret over disse nye regler og ændringer hele tiden.

Vedr. 1.)

Jeg er faktisk lidt i tvivl om hvordan du kan udvide dit anlæg, rent afregningsmæssigt. I gamle dage, på den gamle ordning, måtte man jo overhovedet ikke ændre på anlægget, og da slet ikke udvide det.

Jeg ville derfor skrive direkte til Energinet.dk for at høre til dette, om de fire nye solcellepaneler kan kobles til eksisterende ordning.

Kan din inverter håndtere disse nye solcellepaneler, eller skal du have en ny dertil?

Kan anlægget ikke udvides, kan det måske godt betale sig, at bruge de fire nye paneler til din kommende el-bil alene.

Vedr. 2)

Du vil uden tvivl kunne bruge strømmen til at oplade din el-bil. Med den nye ordning, handler det jo netop at bruge strømmen medens den ”flyder” – altså midt på dagen, når solen står højst. Men står bilen stille der?

Jeg har selv undersøgt markedet lidt for el- og hybridbiler. Selvfølgelig kan en el-bil, (ren el eller plugin-hybrid) bare tankes fra en alm. stikkontakt. Men der findes nogle gode ladeløsninger fra bl.a. Clever, hvor de sætter en lader op hjemme hos dig selv. Og så via et abonnement, på en 300-500 kr. om måneden har du ad libitum strømladning ude som hjemme, for samme faste pris. Med abonnementer som disse, tror jeg ikke man skal sætte det store i værk, med solceller og deslige, hvis bilen skal lades dagligt.

Men men men! Det kommer selvsagt an på dit øvrige strømforbrug og dine kørselsbehov.

Som heldigvis skrev, så er det lidt kompliceret og svært at svare på over en brevkasse.

Jeg håber dog stadigvæk at du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden