Spørg Bolius

Skal lægterne udskiftes sammen med taget?

Ved et gør det selv arbejde hvor B7 eternitpladerne (2 fod) skal udskiftes er spørgsmålet om de gamle lægter må blive siddende. Det er eternitplader fra den dårlige årgang uden asbest der skal skiftes.

Mvh Bjarne 

Hej Bjarne.

Lægterne må gerne blive siddende, men det er ikke sikkert du kan bruge dem til den nye tagbelægning.

Lægter skal overholde producentens anvisninger. I de fleste tilfælde er der krav om T1/C18 CE-godkendte lægter på 38x73mm.

Alle nye lægter/lægter som udskiftes skal overholde kvalitetskravene i Brancheaftale om taglægter 2011. Det indebærer at de skal være CE-mærkede og C18 styrkesortering. Egenskaber for C18 taglægter er de samme som T1. Taglægter, som ved udskiftning af tagbeklædninger vurderes at være gode nok, og kan genanvendes uden at blive omlagt, og er ikke omfattet af brancheaftalen. 

Arbejdstilsynet stiller også krav om lægter ift erstatning for tagstiger ved arbejde på taget. Dvs. hvis man bevæger sig rundt på tage over 15 grader uden tagstiger er der foreskrevet følgende: Lægter kan erstatte tagstiger, når der bruges nye C18-mærkede taglægter (3,8 X 7,3 cm) af god kvalitet uden store gennemgående knaster o.l., og afstanden mellem lægterne ikke er større end 46 cm målt fra overkanten af den ene lægte til overkanten af den næste lægte. Det er en forudsætning, at spær-afstanden ikke er større end 1 meter.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden