Spørg Bolius

Skal vi efterisolere ug udfylde hulrummet i skunken?

Hej Bolius.

Er det muligt at isolere et hulrum/skunk mellem badeværelsesvæg (indervæg) og ydervæg (træ) med granulat? Der er rørføring i hulrummet og isolering på ydervæg og skunkgulv samt adgang dertil via en mindre inspektionslem. Der er ingen isolering på bagsiden af indervæggen.
Mvh Jakob

Svar

Hej Jakob

Jeg ville være lidt forsigtig med at gøre det. 

Primært fordi jeg ville frygte at der kunne blive flyttet for meget rundt på dugpunktet, så du risikerer at få fugt og kondens midt i konstruktionen, men også fordi du kunne risikere at vandrørene kommer så langt ud i konstruktionen, så isoleringen på den varme side, ville gøre at frosten udefra ville kunne nå ind til rørene. Lige nu ligger rør trygt i den varme del af konstruktionen, men er der pludselig markant mere på den indvendige side, så vil varmen blive bremset (hvilket jo på sin vis er meget godt), så den ikke kommer ud og beskytter. Du kan lidt karikeret se det som at kulden og varmen mødes midt i isoleringen. Lige nu er det min. nogle cm fra rørene. Lægges der 20 cm ekstra isolering på den varme side af rørene, så vil mødet mellem kulde og varme pludselig blive rykket ind på den gale side af rørene. Om det er tilfældet ved jeg ikke, da jeg ikke kender din konstruktion godt nok.

En anden ting som taler for ikke at kaste dig ud i den store omgang, er at er der 150-200 mm i ydervæggen, så vil de ekstra 200 (?) mm ikke betyde så voldsomt meget. det er de første cm isolering som virkelig betyder noget, og så er det eksponentielt aftagende derefter.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden