Spørg Bolius

Skimmel i loftrummet, i tilstandsrapporten K3 ventilation utilstrækkelig - hvad gør vi ved det?

Hej Bolius.

 

Min kærsete og jeg købte for et år tids siden en villa fra 1930 i Odense. Boligen står generelt flot, men dog med et problem vi ikke kan finde ud af, hvor stort er. Da vi købte boligen var der en lille tvist omkring en K3ér i tilstandsrapporten som står således:

"Udluftning/ventilation er utilstrækkelig: - i loftrum
Note: Forholdet indebærer risiko for fugtophobning og dermed følgeskader.
Forholdet har givet mug-/skimmelvækst i tagrum."

Daværende sælger havde fat i sin forsikring for at få styr på skaden, men forsikringsselskabet mente, at der var overdrevet i tilstandsrapporten og mente, at "det var hvad man ville kunne forvente af denne type konstruktion". Taget er fra 2009. Forelsket i huset købte vi det så, og tænkte "hvor slemt kan det så være".

Nu har jeg så endelig selv været oppe og kigge ordenligt på det, men jeg kan ikke finde ud af, hvad jeg skal tænke. Der er tydelige udluftningshuller ud til taget, og jeg kan mærke luft derinde, så jeg tænker ikke, at det er fordi luften ikke kan komme ud, men omvendt, så går disse huller også direkte ud til tagstenene, så jeg ved ikke om der kan komme fugt ind den vej? Der er tydelige sorte pletter på det hvide materiale, men om det er kritisk eller forventeligt ved jeg ikke?

Jeg håber I kan hjælpe med følgende:

- Er det en nogen vi skal få gjort noget ved, eller er det naturligt på et loftrum?

- Hvilken type af fagmand vil eventuelt kunne hjælpe?

-Kan det passe, at der ikke skal være noget isolation imellem loftsrummet og tagstenene - huset er godt noget meget højt med benyttet 1. og 2. sal med isolation i skunken, hvorfor loftsrummet ikke er ret stort, men stadig?

Jeg ved godt, at det er et længere skriv, men jeg håber i kan hjælpe os.

Med venlig hilsen

Kasper V

Hej Kasper V

Hvor slemt/alvorligt det er, kan jeg ikke vurdere. Men de sorte pletter på undertaget er højst sandsynligt skimmelsvamp. Typen af undertag, i fagsprog kaldt ’banevare’, har tendens til at få skimmelsvampevækst på undersiden. I nogle tilfælde, er det ikke så slemt, og kan det nemt vaskes ned. I andre tilfælde er det mere alvorligt og skal helt fjernes inkl. undertag.

Hvordan vi reager på skimmelsvamp er meget forskelligt. Læs mere her: Sundhedsfaren ved skimmelsvamp

Man kan altid være bagklog, men I burde have haft købt rådgivning af en byggesagkyndig, da I købte huset. På den måde kunne I have undgået denne situation. For den byggesagkyndige kunne have forholdt sig til de oplyste og konkrete forhold, og sikret I valgte den rette vej i forbindelse med købet. Fx at skaden skulle have været udbedret.

Når nu det ikke er muligt, vil jeg anbefale, I kontakter en byggesagkyndig/indeklima rådgiver, og får lavet en undersøgelse af forholdet. I en rapport vil det blive oplyst, hvordan I kan udbedre både i forhold til at fjerne skimmelsvampen, men i forhold til eventuelt at øge ventilationen.

Læs en masse mere om skimmelsvamp her: https://www.bolius.dk/skimmelsvamp

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden