Spørg Bolius

Skjoldlus og hvid belægning på min vinplante

Kære jer.

Jeg har en meget gammel vinplante i mit drivhus, som er plaget af skjoldlus samt desuden om sommeren hvid belægning, som vist ikke er meldug

1. Hvordan behandler jeg bedst mod skjoldlus i min vin? Er der alternativt noget, der kan sprøjtes med?

2. Det hvide har jeg tidligere gravet mig frem til muligvist ikke er meldug. Men hvad kan det ellers være? Og hvordan behandler jeg?

Mine druer er uspiselige pga den hvide belægning, når det endelig er sæson

Venlige hilsener Pernille P

Kære Pernille
 
Lad os starte med skjoldlusene. Her er der flere ting du kan gøre:

  1. Det er vigtigt, at du beskærer din vin korrekt. Er der for eksempel for mange grene der får lov at blive siddende fra tidligere sæsoner, så kan skjoldlusene lægge æg på de grene, hvor æggene så klækker den følgende sæson. Her er link til en video om korrekt beskæring af vin som forhåbentlig kan hjælpe. https://www.youtube.com/watch?v=C1S_-ZxKFqc
  2. På de ældre stokke sidder barken løs. Det er et godt gemmested for både skjoldlus og æg. Den bark må du gerne pille af.
  3.  Her i det tidlige forår, hvor vinen endnu ikke har sat nye blade, der kan du lave en opløsning af brun sæbe eller sæbespåner. Brug en stiv børste og skrub så skjoldlusene af. Er det lidt tyndere grene, så kan en hård tandbørste klare arbejdet. Dette kan gentages efter en uge. Er der blade på stokkene, så kan en forstøver sprøjte sæbevandet på bladene. Husk at skylle efter når der er gået en lille halv time.
  4. Nogle har glæde af at bruge sprit på stammerne. Det ville jeg prøve hvis sæbeopløsningen ikke virker.  

 Jeg vedhæfter desuden et link hvor du kan få gode råd. 
Slip af med skjoldlus
      
Hvad angår de hvide belægninger på druerne, så kan jeg ikke komme på andet end meldug. Når vinen står i et drivhus tørrer den nemmere ud. I en lidt mere tør tilstand bliver vinen nemmere angrebet af meldug.

  1. Sørg for at tilføre nok vanding.
  2. Luft regelmæssigt ud i drivhuset.
  3.  Nogle økologiske vinavlere har glæde af at anvende sprøjtesvovl. Her er det vigtigt, at du følger anvisningerne for korrekt dosering.

 Jeg håber at ovenstående vejledning kan hjælpe dig til en sund plante.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Axholm, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden