Indhold i denne artikel

Skydedøre

En almindelig dør kan godt laves om til en skydedør, hvis der er plads til, at døren kan hænge på væggen ved siden af dørhullet, når den er åben. En skydedør tager ikke ret meget gulvplads.

Hvilke typer skydedøre findes der?

Der findes to hovedtyper af skydedøre:

 • Skydedøre, der hænger uden på væggen.
 • Skydedør, der er indbygget i væggen.

Skydedøre, der hænger uden på væggen

Skydedøren hænger i en kasse på væggen ved siden af døren. Skydedøren trækkes hen langs væggen, når den åbnes.

Dette er den mest almindelige type skydedør. De leveres i samlesæt, som du blot skal samle og montere på stedet.

Skydedøre, der er bygget ind i væggen

Skydedøren er bygget ind i væggen. Det vil sige, at døren forsvinder ind i et hulrum i midten af væggen, når den åbnes. Det gode ved de indbyggede skydedøre er, at de når de ikke fylder noget, fordi de er gemt af vejen inde i væggen.

Indbyggede skydedøre findes i en del ældre huse, hvor skydedørene er brugt som dobbeltdøre mellem to stuer. Dørene glider ind i væggen på hver sin side af dørhullet.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en skydedør?

Fordele:
En skydedør fylder ikke så meget som en almindelig dør. Især den type, der er bygget ind i væggen, er pladsbesparende.

 • En skydedør giver mere gulvplads i små rum.
 • En skydedør smækker ikke i, hvis der er gennemtræk.

Ulemper:
En skydedør slutter ikke så tæt som en almindelig dør. Den kan ikke tætnes med tætningslister, da det vil hindre den i at åbne og lukke ubesværet.

 • En skydedør lydisolerer ikke nær så godt som en almindelig dør, fordi den er mindre tæt. Det gælder også skydedøre, der er bygget ind i væggen. Hulrummet inde i væggen bremser ikke lyd særlig godt.
 • Det er svært at montere en lås på en skydedør.
 • Nogle skydedøre rokker frem og tilbage, når der er gennemtræk, hvilket larmer.
 • En skydedør har ikke et rigtigt håndtag, men blot et hul eller en ring, som man tager fat i, når døren skal åbnes og lukkes. Det er en ulempe, hvis døren ikke glider ubesværet op og i.

Læs mere om støjproblemer i boliger i BOLIUS Fakta: Støjgener fra andre rum i din bolig.

Kan du ændre en almindelig dør til en skydedør?

Ja, du kan godt ændre en almindelig dør til en skydedør, hvis der er plads til, at skydedøren kan glide forbi dørhullet og hænge på væggen ved siden af dørhullet, når den står åben.

Det er til gengæld ikke sådan lige at lave en almindelig dør om til en skydedør, der er bygget ind i væggen.

Hvordan finder du en ny skydedør?

Når du skal købe en ny skydedør, er det rart at få et overblik over, hvilke muligheder der findes. På internettet kan du finde mange hjemmesider fra forhandlere og producenter af døre, hvor du kan se et bredt udvalg af forskellige døre.

I større trælaster og byggemarkeder kan du se et mindre udvalg af døre, og du kan som regel få reklamebrochurer fra forskellige producenter af døre. Byggecentrum har en udstilling i Ballerup og Middelfart, hvor forskellige producenter udstiller deres døre. Du kan også hente inspiration i boligmagasiner, bøger og lign.

Du skal måle dørhullets bredde og højde, så du får en dør, der passer. Skydedøren skal være ca. 3-5 cm større end dørhullet, både i bredden og højden.

Kan du selv bygge en skydedør?

Hvis dørhullet ikke passer til målene på en færdig skydedør, kan du få fremstillet en skydedør specielt til dit hus hos en tømrer eller snedker. Du kan også relativt nemt bygge en skydedør til at hænge uden på væggen - hvis du ellers er god til gør det selv-arbejde.

I de fleste byggemarkeder kan du købe skinner, hjul og ophæng til skydedøre, så du blot skal lave selve døren og hænge det hele op.

Sådan gør du:

 • Døren bygges op omkring en ramme af træ med en tynd krydsfinér- eller mdf-plade som dørplade på hver side af rammen. Pladerne bør være ca. 10 mm tykke.
 • Start med at skære pladerne til i bredde og højde, så de er 3-5 cm større end dørhullet. Byg derefter en ramme af høvlede brædder, der passer i størrelse til pladerne.
 • Gør rammen fast til den ene plade med skruer. Fyld hulrummet inde i rammen med mineraluld, så døren bliver lydisoleret og mere modstandsdygtig over for brand. Skru derefter den anden plade på.
 • Nu skal døren hænges op. Montér en glideskinne over dørhullet og så langt ud på væggen ved siden af, som det er nødvendigt, for at døren kan glide til side. Glideskinnen passer sammen med to hjul (dørruller), som du monterer på oversiden af skydedøren, så døren kan glide fra side til side. Du kan montere glideskinnen på et stykke træ, som du skruer fast i væggen.
 • I bunden af skydedøren skal du skære en rille (not). Rillen skal passe sammen med en skinne i bunden (bundstyr), som er et par mm smallere. Det forhindrer skydedøren i at rokke frem og tilbage. Bundstyreskinnen skrues fast i gulvet.
 • Nu hænger døren, hvor den skal. Til sidst skal du blot dække glideskinnen i foroven med en plade, så man ikke kan se den.

Hvordan vedligeholder du skydedøre?

En skydedør bør løbende vedligeholdes, hvis den skal blive ved med at være pæn og fungere ubesværet.

Sådan gør du:

 • Mal skydedøren, når den trænger til det. Skrab løs maling af døren, slib let med sandpapir, og giv døren ny maling. Det er lidt besværligt, da man må gøre det i to arbejdsgange. Først males døren i åben tilstand, derefter i lukket - eller omvendt.
 • Giv dørrullerne fedt et par gange om året. Du kan købe forskellige spraymidler på dåse til formålet. Det kan godt være lidt besværlige at komme til.
 • Giv også bundstyret lidt fedt. Du kan evt. skrue det helt af og gnide det med stearin, som er et billigt og godt glidemiddel.

Hvilke skader får skydedøre typisk, og hvordan reparere du dem?

Det er især skydedørens ophæng, der kan give problemer. Det vil sige glideskinnen og dørrullerne. De kan med tiden blive så slidt, at de kommer til at køre meget trægt. Det betyder, at skydedøren bliver svær at åbne og lukke.

Hvis det ikke hjælper at rense og smøre dørrullerne med fedtstof, kan det være nødvendigt at skifte dem.

Det kan være ret besværligt at skifte dørrullerne, da det i nogle tilfælde er nødvendigt at skille skydedøren helt ad. Især skydedøre, der er bygget ind i væggen, kan være meget vanskelige at skille ad, uden at det giver en masse arbejde med at efterreparere døren med maling m.m.

Det kan evt. være en idé at hente hjælp hos en tømrer, der enten kan gøre arbejdet eller hjælpe med et par gode råd om, hvordan man skiller skydedøren ad.

Kilder og henvisninger

Kilder:
"Danmarks store gør det selv leksikon. Døre" | Bonnier Publications A/S 2005 "Huse med sjæl" | Søren Vadstrup | Gyldendal 2004

Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab