Spørg Bolius

Solsejl - stolperne skal graves langt ned for at holde til trækket - hvad med mine jordvarmeslanger?

Hej Bolius

vi ønsker at opsætte et solsejl over vores terrasse. I den forbindelse skal vi have sat en stolpe i græsplænen. Som jeg forstår det bør en sådan stolpe graves ca 1m ned og stå lidt skråt væk fra sejlet. Problemet er nu at vi har jordvarme der hvor stolpen skal stå og jeg er bange for at ramme slangerne hvis jeg bare borer et hul med et pælebor. Jeg har derfor følgende spørgsmål:

1) hvor sårbarre er sådanne slanger, vil de f.eks gå i stykker hvis jeg rammer/skærer i dem med mit pælebor?

2) findes der en måde hvor jeg kan sætte min stolpe fast uden at skulle grave s¨å dybt, kan jeg f.eks støbe den fast midt i en 50 x 50 x 40 (dyb) bred kubus i en dybde af 50 cm og så håbe på den holder?

ps. stolpen skal stå imellem terrassen og en sand kasse, bredden her imellem er ca 50 cm, målt i retningen væk fra sejlet/ i trækretningen.

Hilsen og tak - Rune

Hej Rune

Det bliver fedt med dette solsejl. Det skal I da have.

Men som du selv lidt er inde på, så er der virkelig hiv og træk i sådanne solsejl, både når det blæser og regner. Det er derfor meget vigtigt, at regnvand helst ikke må kunne samles i større mængder. Vand er tungt, og udover det vil kunne trække stolpen, så vil det også kunne skader på selve sejlet og fæstningerne, (snore, ønsker mv.).

Sejlet skal derfor kunne ligge stramt, men ikke strammere end at man nemt og hurtigt kan tage det ned, (kraftigt omslag i vejret).

Stolpen på skrå er en god ting, og normalt ville jeg også have sagt at den skulle en meter ned i jorden.

Du kan forbedre modstanden, (og mindske dybden) ved at sætte brædder/stolper på tværs nede i jorden. Det kræver selvsagt et større/bredere hul, men det kan gøre meget at sætte et par ”vinger” på.

Dertil kan du støbe det fast med en klods af beton omkring, eller to. En i bunden og en længere oppe.

For at svare på dine spørgsmål;

Slangerne er rimelig robuste, men du kan sagtens lave hul i dem med et pælebor, og særligt hvis det ikke er et hånd- og arm-drevet et. Så undgå for alt i verden at bruge et motordrevet et. Hvis du med rimelig sikkerhed ved hvor dybt slangerne ligger, bør du godt kunne grave ned tæt på. Og så nøjes med en 80 cm og så sæt noget omkring, enten brædder/stolper, (trykimprægneret), jernplader eller beton. Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden