Spørg Bolius

Hvordan kan jeg se om stolperne stadig er stærke og ikke nedbrudte - så jeg risikerer taget falder ned?

Hejj Bolius

Jeg byggede i 1998 en 50m2 dobbelt carport med cement tagsten og redskabsskur. Carporten holdes af 6 12x12cm trykinprægnerede stolper som jeg også malede med træbeskytelse på den del der skulle i jorden. De øverste 15-20 cm omkring stolpen er grus.

Mit spørgsmål er hvordan jeg bedst kan kontrollere stolpernes tilstand for råd eller dårligdom. Jeg er bange for at en af dem en dag giver efter så hele carporten vælter.

På forhånd tak

Ulrik P

Hej Ulrik

Det kritiske punkt ved disse stolper er lige i overfladen. Over jorden fejle de sjældent noget, og er tørre. Under jorden kan stolperne sagtens være ganske våde, men så længe de holder sig våde, så er nedbrydningen langsom.

Der hvor det er værst, er derfor lige i overgangen, hvor fugten kommer og går. Dertil kan der være en stor belastning af vand, fra netop overfladevand.

Mit bedste bud er derfor, at du skal stikke i træet der tæt på overfladen, og gå gerne et spadestik dybere, og tag en belægningssten op, eller grav lidt ud.

Generelt er det bedste du kan gøre, at sørge for at der altid afvandes VÆK fra stolperne.

Skulle der være råd og skader, kan man ”nemt” skifte en stolpe lokalt. Enten ved at sætte en ny stolpe, og lave en bladsamling eller lign. i tømmeret. Andre skærer dem helt af, og erstatter dem med en søjlesko/stolpebærer, som man støber ned i beton.

Et gammelt husråd, som jeg lærte af min gamle faglærer Ferry på tømrerskolen i Roskilde, var at bore et skråt hul i stolpen, tæt på terræn, således at midten af borehullet rammer terræn.

I denne boring hælder man så et svampeforbyggende middel, såsom Protox Svamp eller Boracol. Husk at lukke med en prop, (vinprop) eller lignende.

Dermed bliver stolpen imprægneret indefra, og får lige nogle ekstra år. Det gør ikke de holder evigt, men i hvertfald længere end uden.

Håber du kan bruge svaret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden