Trykimprægnerede stolper sat i beton knækker efter 6 år, er det i orden?

Hej Bolius

Jeg fik for ca. 6-7 år siden sat nyt hegn op i min baghave med trykimprægnerede stolper, der er støbt ned. Nu er der flere af dem, der er knækket lige over betonen, som de er støbt ned i.

Jeg var sikker på, at det var en fejl i stolpen og kontaktede tømrermesteren, så det kunne blive ordnet, men har fået den besked, at der kun er 2 års garanti på den slags, men jeg havde en ide om, at sådan nogle trykimprægneret stolper skulle holde mindst 20 år.

Hvad siger I, er det korrekt?

Mvh Palle M

Hej Palle

Der er lidt flere ting galt her.

Først og fremmest kan vi godt blive enige om, at trykimprægnerede stolper gerne skulle holde længere end de få år der. Men det er ikke lige altid, at de kan holde i 20 år dog. Det kommer meget an på kvaliteten, behandlingen og så ikke mindst de forhold, som de står under.

Jf. Træinformation og deres Træbyggeblad (TræBB02 – Havens Hegn) giver man stolper af trykimprægneret træ en levetid på mellem 15 og 25 år. Det er et stort spænd, som netop dækker over de forhold, som jeg ridser op ovenfor.

Ud fra bl.a. dette mener jeg at der er tale om mangel. Altså, at dine forventninger til den købte vare ikke lever op til normale forventninger til denne ydelse.

Noget andet er så, at tømreren som minimum jf. Købeloven skal kunne levere en ydelse med 5 års garanti over for dig som forbruger, og denne garanti skal han så have sikret hos sine leverandører. Altså nytter det ikke noget, at han kun har 2 års garanti hos sine leverandører, når han selv skal give 5 år.

Dertil kommer forældelsesloven, som går frem til det 10. år. Det er lidt mere komplekst, og hvis man skal komme efter en tømrer eksempelvis på det 7.-8. år her, så skal man kunne bevise, at der er udført stort svigt i det udførte, en skjult fejl, om man vil. Og lige når det kommer til stolper i jord, tror jeg sagen bliver lidt op ad bakke.

Men der kan være tale om en fejl på det udførte. Når man sætter stolper i beton, så er der retningslinjer og anvisninger for, hvordan det skal gøres for netop at sikre imod råd i bjælken. Det mest udsatte sted på stolpen er netop lige der, hvor betonen slutter og/eller i jordoverfladen. Det er derfor afgørende vigtigt for stolpens lange levetid, at man sikrer afvandingen fra begge steder, således at stolpen ikke står i vand. Men ofte smides betonen blot ukritisk ned i hullet omkring stolpen og så videre. Og dermed efterlades der store huller og lunker lige omkring stolpen, hvor vandet rigtig kan ligge. Det rigtige ville være at klappe betonen af, så der skabes en banket med afvanding på oversiden af betonen (altså nede i jorden).

Videre skal man undgå beton omkring bunden af stolpen. Bunden sættes i groft, drænende grus, og så kan man støbe en betonklods længere oppe. Andre bruger bare trykimprægneret stolper/lægter/brædder på tværs af stolpen, som en form for anker.

Jeg ville tage klagen op igen.

Læs mere: Sådan bygger du et hegn

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden