Spørg Bolius

Stikkontakter uden beskyttelsesleder (jordforbindelse) - er det lovligt?

Hej Bolius

Vi vil gerne skifte vores stikkontakter vores hus vi købte i 2019. Vi odager at, til trods for der sidder kontakter med jordstik i hele huset, ikke er jordledninger i nogle af dem vi har tjekket indtil videre. Der er ca. 30 forholdsvise nye LK kontakter og 9 ældre grå som nok er fra huset blev bygget i 1973.

Vores spørgsmål er:
er det lovligt?
Hvad bør vi gøre når vi har opdaget dette?

På forhånd tak for hjælpen!

JH

Hej JH

Det er svært præcist at vurdere, om det oplyste forhold er ulovligt.

Som reglerne er, har det i boliger, der er opført før 1. april 1975, ikke været et krav, at der har skullet være beskyttelsesleder (jordforbindelse) i stikkontakterne. Det er først fra 1. marts 1994, at det er et krav (at der skal være beskyttelsesleder i alle stikkontakter).

I forbindelse med udskiftning/fornyelse af stikkontakter, har det frem til 28. februar 2009 været tilladt at bruge stikkontakter med jordkontakt (tre ben) selvom der ikke er trukket en beskyttelsesleder frem. Så det er altså hvornår dine stikkontakter er blevet monteret, der er afgørende for om det er lovligt – og det kan godt være svært at vurdere. Og som jeg ser det er det blevet noteret i elinstallationsrapporten.

Jeg håber, det besvarer dit spørgsmål.     

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden