Spørg Bolius

Hvilke krav er der til el-installationer og gamle stofledninger i ældre ejendom?

Hej Bolius

Bor i gl ejendom på østerbro fra 30'erne. Hvilke krav er der til mine elinstallationer ???

Skal der være trukket jordforbindelse ud til badeværelses lampen (500mm fra bruser)!!!!
Er de gamle "stof" ledninger stadig lovlige ud til min badeværelses lampe ??..
Samme spørgsmål bare ifht. Mit køkken og altså igen spørgsmålet om jordforbindelse og "stof" isolerede ledninger i elinstallationerne ikøkkenet????
Ud til køl/frys,lampe,strømudtag. Både badeværelset og køkkenet har fået lavet små moderniseringer siden 30'erne ...
Køkken mod. : bordpladen,håndvask,strømudtag ved bordpladen,ledning til køl/frys eftermont., gulvbelægning (mod. Foretaget ml.1930-2005)
Badeværelses mod. : nye klinker lagt på de gamle , ny håndvask,nyt toilet,ny lampe, vægge jævnet ud så de var mere plane, (mod.
Foretaget ml: 1930-2000).

Venlig hilsen Michael B

Hej Michael B

Reglerne for elinstallationer er løbende blevet ændret og forbedret. Krav om beskyttelsesleder (jordforbindelse) er først noget der er kommet til. I boliger, der er opført før 1. april 1975, har det ikke været et krav, at der skulle være beskyttelsesleder. I dag og siden 1. marts 1994, har det omvendt været et krav, at der skal være beskyttelsesleder i alle steder.
Hvornår kravene gennem tiden er blevet ændret varierer, og det er derfor svært for mig, at vurdere om dine installationer er udført korrekt. Stikkontaktens placering i badeværelset lyder dog umiddelbart ikke lovlig. Stofledninger er ikke ulovlige.
Mit bedste råd er, at du kontakter en elektriker og får lavet en gennemgang af hele installationen. Herefter kan du med en rapport, få dokumenteret om alt er som det skal være.
Held og lykke med undersøgelsen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden