Spørg Bolius

Hus fra 1961 - er denne el-installation lovlig?

Hej Bolius

Vi har et hus fra 1961, hvor det meste er renoveret. Nogle få steder var de oprindelige ledninger muret/støbt ind i væg/loft og det pillede vi ikke ved.
Nu har vi så fået bemærkninger i el-rapport om manglende dåser/forkert førelse af ledning i dåse.
Skulle disse steder ikke have været bedømt ud fra hvad der var lovligt i 1961?
Og var det lovligt i 1961. Et par steder i væggene har vi bibeholdt de gamle indmurede ledninger, men skiftet træklods dåsen ud med rød/grøn plastdåse, men ellers ikke ændret ved installationen. Vedhæfter billeder
vh

Julie

Hej Julie

En original urørt elinstallation fra 1961, skal i en elinstallationsrapport selvfølgelig vurderes som en elinstallation fra 1961. Dermed ikke sagt at installationen fra 1961 ikke kan være udført forkert.
I forhold til manglende dåser har der siden 1. april 1939 været krav om, at afbrydere og stikkontakter skulle monteres på en dåse eller et underlag (fx en træklods). En lille undtagelse har dog været, at man frem til 1. juli 1977 kunne placere stikkontakter og afbrydere i gerigt uden dåse, hvis der ikke blev foretaget samlinger med muffer.
Er der defekter eller huller i dåsen eller er den fastgjort med et søm eller en skrue, er kabler ikke ført korrekt ind i dåsen eller ikke fastgjort korrekt, er det en ”skade” uanset og det er udført i 1961 eller i år.
Hvis nogle af de ændringer, I har lavet, har fået en skade, synes jeg, I skal kontakte jeres elektriker, så det kan blive ændret. Det er ikke sikkert, at det koster så meget at få det udbedret, og får I lavet en ’allonge’ på rapporten (efter det er udbedret) vi skaderne udgå.
Jeg håber, I finder en løsning

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden