Spørg Bolius

Er der krav til antal og placering af stikkontakter i køkken og badeværelse?

Hej Bolius,

Først og fremmest, tak for en super informationsrig hjemmeside.

Vi er et par, som skal i gang med at bygge hus, og vi har valgt at bygge med et typehusfirma. Vores elektriker igennem typehusfirmaet har benævnt et par lovkrav, som vi er usikre på, om er korrekte, da vi ikke tidligere er løbet ind i disse udfordringer.

Jeg håber, I kan hjælpe med at be- eller afkræfte nedenstående spørgsmål. Vi et par. der er lidt på udebane.

  1. Må vi flytte stikdåse til køkkenbord fra modsatte væg i køkkenet?
  2. Er det et lovkrav, at vi skal have placeret en stikdåse i vores køkken ø? Vi ønsker at flytte den til køkkenbordet, er dette muligt?
  3. Vi ønsker spotlys i entre, badeværelser og køkken. Er det et lovkrav, at der SKAL være et lampeudtog hvert sted, selvom vi vælger spot?

Håber du kan hjælpe os, som absolut ingen forstand har på el lovkrav.

vh Lars N

Hej Lars N

Som minimum er det et krav, at der mindst er 3 stikkontakter i køkkenet, som er fordelt på mindst 2 grupper i eltavlen. Stikkontakterne skal være placeret der, hvor man har brug for dem, altså ved både kogenicher og fx køkkenøer afhængigt af, hvordan det er indrettet.

I forhold til jeres første spørgsmål kan jeg ikke vurdere, om det giver en tilstrækkelig fordeling, hvis I flytter den omtalte stikkontakt, og spørgsmål to har jeg svaret på. Læs desuden mere om placering af stikkontakter på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside her: Sikkerhedsstyrelsen - Stikkontakter i boliger

Jeg har ikke kunnet finde en beskrivelse, men har fået bekræftet af Sikkerhedsstyrelsen, at der ikke er et krav om, at der skal være et lampeudtag, hvis der er indbygningslamper (spots). Kontakt eventuelt selv Sikkerhedsstyrelsen, hvis du har yderligere spørgsmål. Som privatperson er det en mulighed.

Læs mere: Valg af stikkontakter

Held og lykke med byggeprojektet

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden