Hvad er streaming af lyd, billeder og video?

Med streaming forstås trådløs overførsel af lyd, billede eller video fra et sted til et andet. Lyden kan fx være lagret på internettet eller på en ekstern eller intern harddisk. Hvis enheden, hvor lyden er lagret, selv afspiller lyden, er der ikke tale om streaming

De nye streaming-teknologier har åbnet for muligheden for at gøre hjemmet mere trådløst. Hvor du før skulle forbinde  lydanlæg og  tv med kabler i alle led, er det nu muligt trådløst at bringe lyd og video fra et sted til et andet i hjemmet – også direkte fra fx mobiltelefonen ud i en højttaler eller  på  tv-skærmen.

Danskerne har i den grad taget streaming af både musik og video til sig. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 52 procent af de danske internetbrugere i alderen 16-89 år i 2015 brugte streamingtjenester til at se film eller tv-programmer eller til at høre musik. Og af de danskere, der bruger streamingtjenester, gør 30 procent af dem det hver dag eller næsten hver dag.

Hvilke fordele og ulemper er der ved streaming af lyd i hjemmet?

Fordele:

 • Du kan samle alle dine medier et sted, hvor fra du nemt kan afspille lyden på tværs af dine egne enheder.
 • Gæster udefra kan ved hjælp af deres mobiltelefon afspille fx deres musik på dine højttalere, uden at skulle slutte den til dit anlæg med kabler.
 • Du slipper for, at plade-,  CD-samlingen eller DVD-samlingen fylder op i stuen.
 • Du kan i større eller mindre omfang undgå, at der skal trækkes kabler, alt efter, hvilken løsning, du vælger.
 • Du kan spare penge ved at abonnere på streamingtjenester, da det kan mindske udgifterne til køb af fx ny musik og film.
 • Der findes utallige steder på nettet, hvor du kan streame radio og podcasts ganske gratis.
 • Nogle streamingformater leverer lyd i en kvalitet, der er højere end lyden på en CD.

Ulemper:

 • Abonnerer du på en streamingtjeneste, koster det et fast beløb om måneden.
 • Du ejer ikke musikken, som du streamer via streamingtjenesterne. Når du fx stopper abonnementet på en streamingtjeneste, har du heller ikke længere adgang til musikken.
 • Lydkvaliteten er ikke altid den samme, som du finder på de traditionelle medier som fx CD'er.
 • Mange kunstnere udgiver deres musik sammen med specielle features indlagt på fx LP'en/vinylen eller med fx coverart el.lign. med i købet, som du ikke får med, når du streamer.
 • Streaming fra internettet kræver en netværksforbindelse. Uden internetadgang kan du dermed ikke streame musik, som er lagret på internettet.
 • Det kan være besværligt at få de forskellige enheder til at "snakke sammen", og det kan derfor ofte svare sig at søge professionel rådgivning til at få streaming op at køre, hvis du ønsker at streame i Hi-fi kvalitet.

Hvad skal du have styr på, hvis du vil streame medier i dit hjem?

Når du vil se film, serier eller lytte til musik trådløst i hjemmet og haven, er der nogle overordnede elementer, du skal have styr på:

 • Du skal have styr på din udbyder af streaming-indhold. Det kan være Netflix eller Spotify. Sørg for, at din netforbindelse er god nok til at streame indholdet.
 • Du skal have styr på dit tv og dine højtalere. Derudover skal du sikre, at du har en enhed, der kan overføre det streamede indhold ind i dit tv eller dine højtalere. 
 • Teknologien, der trådløst transporterer lyden fra afspilleren til forstærkeren og højttalerne. Der findes flere teknologier, som kan skabe trådløs forbindelse, fx WiFi og Bluetooth.
 • Styring af video lyden, fx via mobilen. Du kan bruge din mobil til at fjernstyre video og lyd på dit tv eller på din trådløse højtaler.
 • Forholdet mellem de forskellige elementer er kompleks. Forskellige enheder kan have forskellige funktioner, alt efter hvor du streamer fra, og hvordan du streamer. For eksempel kan en mobiltelefon både fungere som lagerenhed for video og musikken, men også som afspiller, højttaler og som den enhed, der styrer video og lyden. Mobiltelefonens funktion afhænger af, hvorfra og hvordan du vælger at streame.

CD-kvalitet

En CD er optaget i 16 bit med en samplefrekvens på 44,1 kHZ. Det vil sige, at der i et CD-format er 176.400 byte data per sekund optaget lyd. Det svarer til, at 1 minut lyd fylder 10.584.000 bytes – altså godt 10 Mb. Et normalt musiknummer med en varighed på 3 ½ minut vil da fylde ca. 36 Mb, hvis det skal lagres ukomprimeret i CD-kvalitet på en digital enhed, såsom på din computers harddisk.

Hvilke lagringsmuligheder for lyd findes der?

Groft skåret kan lagring af lyd deles op i 3 typer:

 • Traditionelle medier, så som LP’er, CD’er og kassettebånd: Gamle medier som kassettebånd, VHS-bånd og LP’er er analoge, mens fx CD’er, DVD’er og BlyRay er digitale formater. Hvis du ønsker at streame dem, skal du konvertere dem til et digitalt format og gemme dem på en enhed, der har adgang til dit netværk (computer, NAS – network-attached server, mobiltelefon).
 • Datafiler: For lyd: MP3-filer er de mest kendte, men der findes mange andre filformater, WMA AAC, ATRAC osv. Disse filer er kendetegnet ved, at den mængde data, som lydsporet indeholder, ofte er blevet komprimeret – dvs. der er fjernet en masse data eller informationer fra den oprindelige lydfil, som gør det muligt at lagre den på din computer, tablet og mobiletelefonens harddisk, uden at den fylder for meget. Andre formater kan lagre lyd i en kvalitet, der er den samme eller bedre en CD-format, fx flac: ALAC, WAV, AIFF. De kan også gemmes på eksterne harddiske og USB-nøgler eller på en netværksharddisk. Filerne kan desuden gemmes på internettet, eller i skyen, som det kaldes. Eksempler på tjenester i skyen er Dropbox, Microsofts OneDrive, Google Drive og Apples iCloud. Du ejer de filer, du gemmer på en sky, medmindre de er erhvervet på ulovlig vis.
 • For video: De samme principper gælder for video-formater som for lyd-formater. Det vil sige, at de som regel er komprimeret i større eller mindre grad, for at de skal fylde mindre, når de skal gemmes på en harddisk. Video-filer vil ofte være af typen AVI, WMV, Mpeg, m4v eller mkv. Du kan lagre din video de samme steder, som du kan lagre din musik. Husk dog, at video-filer er væsentligt større end musik-filer.
 • Streaming fra internettet: Du kan også vælge at streame musik fra streamingtjenester som Spotify, Google Play Music eller Apple Music, og film og tv-serier fra fx Netflix, Amazon eller HBO Nordic. Her betaler du en månedlig ”leje” for at få adgang til mange millioner sange, film og tv-serier på tværs af kunstnere og genrer, som så afspilles direkte fra internettet. Abonnementet ligger typisk på 80-100 kr. per måned (2017).
 • Der findes også en del gratis medier, du kan streame, såsom internetradio, hvor du kan lytte til radiokanaler via nettet i stedet for via FM. Du kan også lytte til podcasts, der er lydprogrammer fra hele verden. I 2017 er der over 2.000 danske podcasts at vælge mellem.Før du køber et abonnement, kan det derfor være en god idé at undersøge, om den tjeneste du vil benytte dig af også kan tilbyde de genrer, du er interesseret i.

Hvilke typer afspillere til streaming findes der?

Afspilleren af streamede lydfiler kan sidestilles med en gammeldags pladespiller - men i stedet for at bestå af fx en drejeskive og pick up, består en streamingafspillere af et stykke hardware og et stykke software, der betjenes via et interface (lille computerprogram). Hardwaren kan enten være din computer eller mobiltelefon, men det kan også være en streamboks, som er designet til at blive koblet direkte til dit anlæg.

Der findes mange forskellige stykker software, der kan håndtere at streame – og ofte er der allerede installeret software på din computer, mobiltelefon eller tablet , når du køber den. Andre stykker software kan hentes enten gratis eller mod betaling på internettet eller i app-stores. Ikke alle afspillere kan afspille alle typer filer. ITunes kan fx ikke afspille musik fra en streamingtjeneste, mens afspilleren, der følger med streamingtjenesten Spotify godt kan afspille musik købt i iTunes.

Hvordan skaber du trådløs forbindelse mellem din afspiller og forstærkeren og højttalerne?

De tre mest udbredte teknologier til at sende trådløs data er WiFi, mobilnettet og Bluetooth. Med WiFi har du brug for en router, der udsender et WiFi signal, som de fleste computere, tablets, mobiler kan modtage. Mange nyere TV og højttalere kan også modtage WiFi signaler. WiFi har en stor rækkevidde og kan ”transportere” meget data (altså den musik, som afspilleren har indlæst) fra en enhed til en anden. Selv med lave båndbredder på ned til 1 Mbit fungerer streaming af musik. Men jo højere båndbredde, desto bedre kvalitet vil du kunne streame, som fx ukomprimerede filer eller filer med højere bitrate og samplefrekvens end den, vi kender fra CD’er.

Det er vigtigt, at routeren kan skabe et WiFI-netværk, der har en stor nok rækkevidde og høj kapacitet, hvis streamingen skal fungere ordentligt. Gå derfor efter routere, der bruger teknologien 802.11AC – den er bedst både i rækkevidde og hastighed. Næstbedst er 802.11n, derefter 802.11g, 802.11b og 802.11a. Det er en fordel, at din router er udstyret med QoS-teknologi, som hjælper med at fjerne hak i den streamede lyd. Din computer, tablet, mobil og højtalerenheder skal ligeledes kunne modtage WiFi-signalerne med 802.11ac (eller alternativt 802.11n). 

Sikkerheden for dit trådløse netværk er vigtigt. Skift koden på netværket efter du har købt routeren. Der findes forskellige sikkerhedstyper. WPA og WPA2 bør du bruge. WEP er for svag. 

Eksempler på måder, du kan streame

 • Hvis du har en Sonos-afspiller, kan du lade den sende lyden til Sonos-højtalere via WiFi. Du bruger fx mobilen til at skifte numre. Du kan endda sætte højttalere op i hvert rum og afspille forskellig lyd i stuen og køkkenet. Sonos er nemt at anvende men dyrt i forhold til kvaliteten af lyden.
 • Har du mange Apple produkter, kan du bruge AirPlay (som bruger WiFi-signalerne) til at sende lyd fra fx din iPhone til fx et Apple TV. Den sender så lyden til dit fjernsyn og højtalerne via et HDMI-kabel.
 • Bruger du Android eller Windows, findes der mange apps, der kan sende lyden til dine højtalere på samme måde som Airplay. Disse er ofte billigere end at skulle købe alle Apple-produkter
 • En billig løsning er at bruge Google ChromeCast. Med ChromeCast får du en HDMI-stick, som du stikker i dit TV. Efter setup åbner du din Chrome browser på computeren, og nu kan du trådløst vise din computerskærm på TV’et. Det kaldes at ”caste”. Nu kan du logge ind på Spotify, YouTube og andre streaming tjenester via Chrome og caste billedet og lyden til dit TV og dets højttalere.
 • Du kan også helt klassisk lytte til musik på din mobil via høretelefoner eller en kablet højtaler. Hvis musikfilerne ligger i skyen eller bruger du en streamingtjeneste, streamer du via WiFi eller mobilnettet.

Adgang til streaming via mobilnettet bruges oftest af mobiler og tablets. Streamer du lyd fra en streamingtjeneste til mobilen, kan du bruge mobilnettet på samme måde som WiFi. Du kan bare ikke streame lyden videre til en anden enhed på dit WiFi netværk via mobilnettet. 

Bluetooth har en mindre rækkevidde og kapacitet end WiFi, og teknologien er ikke hurtig nok til at streame video med. De fleste nyere computere, mobiler og tablets er udstyret med Bluetooth. Og mange bærbare højtalere har Bluetooth, så du nemt kan tage dem med i haven, hvor du ikke har faste højtalere. Bluetooth bruges i streaming-sammenhæng stort set kun til at transportere lyd fra afspilleren til højtaleren. Derfor er eksemplerne til brug lidt anderledes:

 • Har du musik-filer lagret på din computer, tablet eller mobil, kan du streame dem til en Bluetooth højtaler.
 • Har din computer, tablet eller mobil adgang til WiFi eller mobilnettet og kan streame musik derfra, kan du via Bluetooth streame musikken videre til en Bluetooth højtaler. Du streamer altså to gange via to forskellige teknologier modsat vores tidligere eksempel.

Som udgangspunkt er WiFi mere robust end Bluetooth, så derfor bliver lyden bedre, når du streamer til en højtaler via WiFi. Både WiFi- og Bluetooth-signaler kan svækkes af tykke mure i din bolig. I tilfældet med Wifi har du brug for en WiFi-forstærker - enten trådløst eller via dine elkabler. 

Hvordan får du din forstærker og højttalere til at læse det streamede signal?

Der er mange veje fra dit digitale medie til din højttaler, og vejen afhænger i høj grad både om temperament og pengepung.

Hvis du i forvejen har et godt ”gammeldags” analogt anlæg stående med en god forstærker med dertilhørende udemærkede højttalere, er det måske ikke oplagt for dig at investere i nye højttalere med indbygget forstærker og WiFi eller Bluetooth. Er du til gengæld typen, der ikke går så meget op i god lyd, erløsningen med at streame direkte fra din mobiltelefon til en højttaler måske mere oplagt.

Den ene løsning udelukker heldigvis ikke den anden – det kan være en fordel både at have mulighed for at afspille dine gamle LP’er og streame fra fx en NAS, men samtidig også have mulighed for hurtigt at skifte musik via mobilen til en bærbar højttaler med indbygget Bluetooth eller til en WiFi højttaler.

Hvordan du streamer afhænger af dine højttalere. Der findes 2 typer højttalere:

 • Passive højttalere
 • Aktive højttalere

De passive højttalere er dem, vi kender som klassiske højttalere, hvor lyden skal igennem en forstærker (dit anlæg), før der kommer lyd ud af dem. Aktive højttalere har derimod indbygget en forstærker, hvilket gør, at de, i modsætning til de passive højttalere, kræver strøm.

Et par gode råd når du streamer

 • Når du får besøg eller holder fest, kan dine gæster bruge deres mobil til at streame til din højtaler. Gør det nemt at logge på netværket og Bluetooth – men husk IT-sikkerheden.
 • Streamer du musik i haven, så pas på støjniveauet ikke generer naboerne.
 • Lyd behøver ikke kun være musik. De fleste radio-kanaler streames på nettet. Det svarer til en lydkilde som beskrevet ovenfor og kan sagtens streames trådløst til dine højtalere.
 • Podcasts kan streames trådløst til din højtaler på samme måde som radio-kanaler. Du kan enten downloade dem til din mobil/tablet/computer eller streame dem fra nettet.

Trådløs lyd med passive højttalere

Har du et klassisk anlæg med en forstærker og passive højttalerne stående hjemme er en D/A konverter, som du kobler på dit anlæg, en god løsning, hvis du vil benytte dig af streaming. En D/A konverter er en lille boks, der via en dongle kan modtage det digitale trådløse signal fra din pc, mobiltelefon, tablet el. lign. og omdanne det til et analogt signal, som din forstærker kan læse. Benytter du en dongle det ikke nødvendigt at bruge en WiFi-router til at overføre musikken fra din afspiller til dit anlæg.

Trådløs lyd med aktive højttalere

Skal du streame direkte fra en enhed til en højttaler, kræver det, at højttaleren er aktiv. Desuden skal højttaleren have indbygget WiFi eller Bluetooth, som kan modtage det trådløse signal direkte fra din pc, tablet el. lign. Alternativt findes der Bluetooth adaptere, som kan tilsluttes højttalerens indgang (der hvor du normalt sætter højttalerkablet ind), hvorpå højttaleren bliver trådløs og kan modtage et signal sendt via Bluetooth.

Streaming af musik, især fra abonnementtjenesterne giver ofte ikke den samme lydkvalitet som fx en LP eller CD af den simple årsag, at de lydformater den streamede lyd ligger i, som regel ikke indeholder den samme mængde data, som du fx finder på en CD. Omvendt er ikke alle menneskers hørelse så god, at de kan høre forskel på en MP3 og en LP. Når et lydspor komprimeres til fx et MP3 format, er det da også de informationer i musikken, som menneskets øre har svært ved at høre, der bliver skåret fra.

Uanset hvor du streamer fra, er det værd at have in mente, at ligegyldigt hvilket format du afspiller, afhænger lydkvaliteten ikke kun af selve formatet – alle led i kæden, fx forstærkeren og højttalerne spiller også stor rolle. Men er dårligt format kan ikke redes af selv de bedste højttalere.

Et godt råd er, at du sikrer dig, at din leverandør af streamet musik tilbyder musikken med mindst en bitrate på 256 kb/s eller derover, hvis du ikke vil tage dig til takke med lyd i sparsom kvalitet. Bitrater på 128 kb/s lyder groft sagt som den lyd, der kommer ud af en radio. Alt derunder lyder decideret skidt. Sørg også for, at de filer du på din computer eller sky har en bitrate over 256 kb/s og helst ukomprimeret, hvis du vil have en ordentlig kvalitet.

Jo højere bitrate din musik har, jo mere kræver det af dit WiFi netværk. Derfor får du mest ud af en router med 802.11ac (evt. 11n) – det samme gælder dine andre enheder, der har med musikken at gøre.

Hvis du bruger Bluetooth til at streame musik til en højtaler, er du næsten sikker på dårligere kvalitet. Som altid gælder, at jo nyere Bluetooth version, jo bedre kvalitet. I dag er version 4.2 den nyeste.

ERROR: Content Element with uid "437039" and type "mask_howto" has no rendering definition!

Tjekliste: Sådan kommer du i gang med at streame musik i hjemmet

 • Tjek om din router er 802.11ac eller mindst 11n. Er den 11g, 11b eller 11a er det på tide at opgradere den.
 • Undersøg, at den streamingtjeneste, du evt. har udset, nu også har den musik, du vil lytte til.
 • Vælg en streamingtjeneste, der tilbyder musikken med en bitrate på 256 kbps.
 • Skal du rippe alle dine CD’er og LP’er og konvertere dem til digitale filer, som evt. gemmes på en NAS, så sørg for, at de som minimum er lagret i en bitrate på 256 kbp – og gem dem helst ukomprimeret, hvis der er plads til det.
 • Tag stilling til, om du vil streame direkte til en højttaler fra din mobile enhed eller om du vil vælge en mere avanceret løsning, som kan bidrage med en bedre lydkvalitet. En sådan løsning vil normalt kunne erhverves for 5.000-10.000 kr. forudsat, at du har forstærker og højttalere i forvejen (2014 pris).
 • Vælger du en mere avanceret løsning, som fx at købe en streambox til afspilning, er det en god idé at rådføre sig med en med forstand på Hi-fi, inden du lægger dig fast på en løsning. At streame god lyd er kompliceret og kan gøres på mange måder. Du kan derfor nemt ende op med en løsning, der ikke fungerer optimalt til dine behov, hvilket kan blive dyrt i indkøb af udstyr.