Tænd rigtigt op i brændeovnen - og foruren mindre

Vidste du, at du skal tænde op i toppen af din brændeopstilling – ikke i bunden? Og vidste du, at du IKKE skal skrue ned for lufttilførslen, når ilden har fået godt fat? Lær her at tænde rigtigt op, så du forurener mindre.

Miljøstyrelsen har lavet en guide til, hvordan du bedst tænder op i brændeovnen. Foto: mst.dk
Miljøstyrelsen har lavet en guide til, hvordan du bedst tænder op i brændeovnen. Foto: mst.dk
Tænd den øverste del af brændet - det er bedst for dit indeklima. Foto: mst.dk
Tænd den øverste del af brændet - det er bedst for dit indeklima. Foto: mst.dk
Du skal først skrue ned for lufttilførslen, når flammerne bliver lysere. Foto: mst.dk
Du skal først skrue ned for lufttilførslen, når flammerne bliver lysere. Foto: mst.dk

1. Brug denne nye optændingsmetode

  • Læg to stykker brænde i bunden. 
  • Stabel pindebrænde oven på i lag på kryds og tværs med luft imellem 
  • Læg optændingsblokke, kvas eller pindebrænde under det øverste lag.
  • Tænd op i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned! Ved at tænde i den øverste del af brændet kan du fjerne op til 80 % af partikeludledningen fra din brændeovn. Det vil gøre en stor forskel både i luften udenfor og indenfor i din stue.

LÆS OGSÅ: Sundhedsproblemer ved brændeovne og pejse

2. Brug altid tørt træ

Vådt træ forurener mere – dit brænde bør ikke have vandindhold på mere end 18 %. Fyr heller aldrig med affaldstræ som rester fra paller eller spånpladerester, behandlet træ eller lignende. Fyr heller ikke med glittet papir som reklamer.

3. Skru ikke ned for luften, før flammerne bliver lysere

Mange skruer ned for lufttilførslen, når ilden har godt fat for at få brændet til at holde længere. Det betyder, at der ikke kommer luft nok til en fuldstændig forbrænding, og røgen vil derfor indeholde store mængder sundhedsskadelige partikler. 

4. Brug små stykker træ og fyr lidt af gangen

For meget brænde eller for store stykker kan hæmme lufttilførslen, og det giver flere sundhedsskadelige partikler. Til de fleste ovne bør brændet ikke være længere end ca. 28 cm og ikke tykkere end 6-8 cm.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du, at glaslågen på brændeovnen sodes til?

Tjek om du fyrer rigtigt ved at gå udenfor og kig på røgen. Der må ikke være meget synlig røg, og det må ikke lugte grimt. Og husk – øvelse gør mester.

Se miljøstyrelsens film: ”Rygestop-guide” for brændeovne

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab