Et træ består som udgangspunkt af 50 procent vand, som det har suget til sig gennem rødderne.

Hvis du vil have optimalt forbrænding i din brændeovn eller pejs, skal du bruge tørt brænde. Fugtigheden i træet skal reduceres til et niveau på eller under 18 procent.

Hvordan finder du ud af, hvor meget fugt der er i dit brænde?

Tjek, om brændet er tørt nok til at komme i brændeovnen på følgende måder:

1. Mål fugten i dit brænde med en fugtighedsmåler: Den fås til et par hundrede kroner i dit lokale byggemarked eller på nettet og er den mest præcise måde at måle fugtindholdet på.

2.  Se på brændestykkets revner: Hvis dit brænde har mange, små revner i enderne, er det tegn på, at træet er tørt nok til at komme i brændeovnen eller pejsen.

3. Slå brændet mod hinanden: Slå to brændestykker mod hinanden. Hvis brændet er tørt, giver det en skarp lyd. Vådt brænde afgiver en dump lyd.

4. Pust i brændet: Tag et stykke brænde, spyt på eller smør lidt opvaskemiddel ud i den ene ende og pust med munden direkte ind i den anden. Hvis der kommer bobler i den modsatte ende af, hvor du puster, er det tegn på, at brændet er tørt, eftersom luften har fri passage igennem alle træets små huller.

Hvorfor bør du ikke fyre med vådt brænde?

Putter du vådt brænde i din brændeovn, udnytter du ikke energien i brændet optimalt, da træets høje fugtprocent gør det svært at opnå en optimal, høj forbrændingstemperatur. Resultatet er en dårligere varmeøkonomi.

Vådt træ i brændeovnen udvikler desuden mere røg og dermed forurening, ligesom din ovn og skorsten hurtigere sodes til.