Spørg Bolius

Terrassebrædder vrider og løser sig - hvad gør vi ved det?

Jeg fik i 2007 bygget en 133 kvm terrasse i Cumaru hårdttræ brædder i 25 mm x 145 mm

For 3 år siden begyndte en 1/4 af terrassebrædderne at vride sig og trække skruerne op eller igennem brædderne efter vinteren. Terrassen ligner idag som bølgegang i stormvejr og 70% af brædderne flækker der hvor skruerne sidder.

Jeg har olieret brædderne i 2009 og 2010.

Jeg gerne vide hvorfor dette sker, hvordan jeg kan undgå det fremover og hvad jeg skal gøre?

Leif Rasmussen

Hej Leif

Den træsort der, er en meget hård træsort, som bl.a. er meget lang tid om at udtørre. Dette betyder at ændringerne i træet blot vokser år for år, og især hvis brædderne var meget fugtige i det de blev monteret.

Videre lyder det som om, at du muligvis ikke har benyttet tilsvarende hårdt træ til strøerne, og muligvis er der heller ikke benyttet de rigtige skruer. Der skal nogle kraftige (og rustfri) skruer til sådanne brædder. De skal minimum fastgøres med 5 x 70-80 mm lange skruer.
Sidder skruerne videre for tæt på enderne, er der større risiko for at træet flækker.

De montagevejledninger som jeg har fundet siger at træet bør olieres 2-3 gange alene i det første år, for at mætte træet, og videre bør det få mindst en gang om året fremadrettet. Revnedannelse og vindridser formindskes ved oliering. Det er også vigtigt at særligt endetræet for olie.

Hvis du fik et prof. tømrerfirma eller lign. til at lave terrassen, ville jeg rette henvendelse til dem og klage over resultatet, (og muligvis manglende vejledning til vedligeholdelse).

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden