Spørg Bolius

Nylagt terrasse, revner mellem brædderne og træet har vredet og rejst sig - skal vi acceptere det?

Hej Bolius

Vi har i september 2020 fået etableret en ny træterrasse ved vores sommerhus ved nordkysten (ca 500 m fra vandet) udført i trykimprægneret træ (brun model).
Primo april og ultimo maj har vi givet terrassen træolie (Elit fra Becker) hvor træ og vejrforhold var gode.

Terrassen er på ca 75 kvm og har areal både ude i fri sol og under halvtag. Pris for terrasse 90.000 (ekstra pga brunimprægneret træ)
Imidlertid er træværket allerede nu – efter mindre end 3 måneders brug – med markante skader; revner i alle brædder, brædderne har slået sig (både ude og under halvtag) med 1,5 cm imellem brædderne, afstanden ved lægning var 0,5 cm og egentlige skader, hvor træet rejser sig med skarpe kanter.
Er det forventeligt, som håndværkeren siger?
Og hvad kan vi gøre for at begrænse yderligere - skaderne er opstået indenfor de seneste tre uger.
Vi har ikke kunne få oplyst producent.

Hej Karen

Jeg har selv lagt lignende brædder mange gange, og de slår sig ganske vist mere end andre brædder, ligesom der godt kan ske oprifter, revner og deslige.

Det er død irriterende og ganske skuffende. Men trækvaliteten er ikke hvad den har været, desværre.

Når det så er sagt, så har brædderne nok været for våde ved udlægning, siden der nu er op til 15 mm mellem brædderne. Det er for meget.
En tømrer bør vide, at han 1) skal måle fugten i træet og 2) at sådanne våde brædder skal ligges med en ganske smal afstand fra start af, da ellers afstanden senere bliver alt for stor.

De brædder jeg senest har lagt, lagde jeg næsten helt op ad hinanden. Måske med 1-2 mm mellem, og nu er der 5-8 mm som der bør være.

Nogle brædder vil vride sig meget og mere end man kan styre. Men det handler også meget om, hvordan man vender brædderne, (’smilende’ eller ej). Dertil betyder det også meget med fastgørelsen. Er der brugt de rette skruer, sidder de rigtigt, er der brugt for smalle strøer/bjælker under – særligt i endestød, osv. osv.

Mit bedste råd er, at du kunne få en uvildig rådgiver til at kigge på det. Han/hun skal have ekspertise indenfor tømrerarbejde og ikke mindst om træterrasser, som er en lidt speciel del af branchen, da man kører med lidt andre tolerancer og krav herude.

Læs evt. nærmere i Træinformations bog: TRÆ74 – Træterrasser: TRÆ 74 Træterrasser samt tagterrasser

Eller på tolerancer.dk under tømrerarbejder: Tolerancer - Træterrasser

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden