Hvad skal du gå efter, når du køber ny ovn?

Valget af en indbygningsovn er i høj grad et spørgsmål om design og funktionalitet. Går du primært efter det bedste forhold mellem pris og kvalitet, behøver du ikke have den store pengepung fremme. Lægger du mere vægt på et flot design og høj funktionalitet, kan prisen hurtigt løbe op.

I den dyreste prisklasse betaler du primært for design og en række avancerede funktioner som eksempelvis elektronisk temperaturkontrol, programmeringsfunktioner og soft touch-panel, hvor det ikke er unormalt at se ovne, der koster over 20.000 kr., og endda helt op til 50.000 kr. (2022-priser inkl. moms).

Blandt de skrabede modeller får du en ovn til et par få tusinde kroner, der uden dikkedarer klarer husholdningens normale behov, men til gengæld har et helt traditionelt udseende.

Hvilke funktioner kan ovne have?

Ovne er som standard udstyret med varmluft- og grillfunktion samt mulighed for at køre med enten under- eller overvarme separat – eller begge dele samtidigt.

Derudover er moderne ovne i dag udstyret med en lang række finesser, der er med til at gøre madlavningen mere avanceret, som fx:

  • Avancerede grillfunktioner
  • Koldstart, som gør, at ovnen i løbet af ganske få minutter varmes op til den ønskede temperatur
  • Langtidsstegning
  • Forvarmning af tallerkener
  • Dampfunktion, der gør det muligt at lave sprød skorpe på bagværk
  • Hævefunktion til bagning
  • Selvrensefunktioner, der gør rengøringen af ovnen nemmere
  • Optøningsfunktion
  • Indbygget stegetermometer

Hvilken betydning har energiforbruget, når du skal købe ovn?

Set ud fra et energimæssigt synspunkt kan det ikke betale sig at udskifte den gamle ovn med en ny, medmindre din ovn er utæt og producerer meget spildvarme til køkkenet. Producenterne har allerede for år tilbage tænkt energirigtigt, og energiforbruget i nye ovne er derfor ikke markant anderledes end i de gamle ovne.

Skal du ud at investere i en ny ovn, så gå alligevel efter de mest energivenlige.

Energiklassen for ovne går fra A+++ til D, hvor A+++ er den bedste energiklasse. Når du skal købe ny ovn, anbefales det at gå efter en ovn i energiklasse A+ eller bedre.  

En elovn med energiklasse A vil typisk bruge dobbelt så meget strøm som en ovn med energiklasse A+++. 

Hvornår skal du udskifte din ovn?

Der bliver brugt mange ressourcer til produktionen af en ny ovn. Flere af de materialer, der bliver brugt til en ny ovn, såsom metal, glas og elektronik, har et stort klimaaftryk.

En ny ovn har samlet set en så stor klimabelastning, at det som udgangspunkt ikke kan betale sig at udskifte til en ny, før ovnen er helt udtjent. Selvom du evt. køber en ny ovn i en bedre energiklasse end den gamle, kan det ikke gøre op for den ekstra energi og CO2-udledning, der bliver brugt på at producere selve ovnen.

Hvis du vil tænke bæredygtigt, skal du beholde din ovn så længe som muligt og om muligt reparere den. Undersøg om du kan købe en god brugt ovn, inden du køber en ny. Og skal du købe en ny, så skift den ud med en i den bedste energiklasse og længste levetid.

Hvad bør du i øvrigt lægge mærke til, når du køber ovn?

Ud over energiforbruget og ovnens finesser bør du hæfte dig ved følgende ting i valget af en indbygningsovn:

  • Volumen: Undersøg afstanden mellem den nederste rille og grillelementet. Afstanden bestemmer, hvor stor en steg du kan have i ovnen. Også bagepladens størrelse er værd at se på, da arealet afgør, hvor mange boller du kan bage i ovnen ad gangen. Ovne er typisk mellem 35-75 liter.
  • Lys: Undersøg, om ovnrummet er tilstrækkeligt oplyst.

Skal du købe en ovn med selvrensefunktion?

Er din ovn selvrensende, er det uden tvivl nemmere at holde den frit af fedt og fastbrændt mad. Der findes forskellige teknologier inden for selvrens:

  • Pyrolyse selvrens: En del ovne er udstyret med en såkaldt pyrolysefunktion, der ved en høj temperatur (500 grader celsius) brænder alt snavs til aske. Efterfølgende kan du tørre asken op med en fugtig klud. Ulempen er, at det kræver meget energi og kan skabe kraftig røgudvikling til gene for indeklimaet.
  • Katalytisk selvrens: Ovnen er udstyret med en speciel emalje, som løbende nedbryder snavs og fedt, når ovnen kører på mere end 200 grader celsius. Metoden kræver dog en vis egen indsats, da ovnen løbende skal tørres af med en klud.
  • Damprens: Ved at fylde en bradepande med vand og varme ovnen op til 50 grader celsius, løsner snavset sig i løbet af en halv time. Ovnen er herefter nemmere at rengøre.

Hvordan er sammenhængen mellem pris og kvalitet?

Da producenterne af dyre ovne lægger meget vægt på designet, er det svært at vurdere sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Det er i høj grad en smagssag, om du vil betale ekstra for et smart og tidløst design og de mange finesser, ovne i de dyrere prisklasser i dag er udstyret med, eller om du vil nøjes med en ordinær ovn med de samme funktioner.

Kan en tillægsforsikring betale sig, når du køber ny ovn?

Skulle der være fejl og mangler på ovnen, er du dækket af reklamationsretten, der gælder i to år.

I det første år af reklamationsretten skal producenten eller forhandleren godtgøre, at der ikke var fejl på ovnen, da du købte den, mens du det efterfølgende år som forbruger skal bevise, at du ikke selv har ødelagt ovnen og har ret til dækning under reklamationsretten.

Mange forhandlere tilbyder tilkøb af en tillægsforsikring, der typisk løber i 3-5 år. Da du allerede er dækket ind af reklamationsretten de første to år, bør du overveje, om det er pengene værd at dække sig ind ved hjælp af en forsikring.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det sjældent en god investering at bruge ekstra penge på en tillægsforsikring på hårde hvidevarer.

Hvordan finder du et godt tilbud på en ovn?

Priserne på den samme eller næsten identiske model indbygningsovn svinger meget fra forhandler til forhandler. Prisforskelle på 50-60 procent er ikke usædvanlige.

Som forbruger er der ikke nogen nem vej til den billigste ovn. Er du på jagt efter det bedste tilbud er der derfor ingen anden udvej end at følge med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet.