Fastbrændt fedt og forkullede madrester kan gøre rengøring af grillristen til noget af en udfordring. Nu tilbyder en robot at løse den kedelige opgave efter grillaftenen.

Men kan grillrenserobotten hamle op med manuelt knofedt? rengøringsekspert, Fru Grøn, har testet Grillbot GBU101, der kan købes fra omkring 700 kr., og giver her sin vurdering af, hvordan grillrobotten klarer opgaven.

Se videoen 'Test: Kan robot gøre grillristen ren?'

Sådan virker Grillbot

Grillrobotten kører på tre roterende ruller med messingbørster. Rullerne fungerer som robottens hjul, samtidig med, at børsterne fjerner fedt og snavs, efterhånden som robotten bevæger sig rundt på grillristen.

Et tryk på knappen aktiverer grillrenserobotten, som herefter ruller rundt på den kolde eller varme rist i 10, 20 eller 30 minutter alt efter program.

Grillbot er nem at betjene og advarer selv, hvis temperaturen i grillen er mere end 120 grader, som er den højeste temperatur, robotten kan holde til.

Grillen skal være udstyret med en høj kant eller et låg for at forhindre, at robotten kører ud over kanten.

Messingbørsterne kan efter endt rengøring puttes i opvaskemaskinen, så de ikke ophober alt snavset fra grillristen. De kan dog være lidt svære at pille af.

Der findes mange grillrobotter på markedet, som er opbygget efter nogenlunde samme princip, og prisen ligger typisk fra 800 kr. og opefter.

Sådan klarede grillrenserobotten sig på gasgrill

Fru Grøn testede grillrobotten på en kold gasgrill med støbejernsrist. Grillbot kørte i første omgang med det korteste program på 10 minutter. Det viste sig at være for kort tid til at opnå et tilfredsstillende resultat.

- Grillristen var efter 10 minutter stadig snavset. Jeg kunne næsten ikke se, at robotten havde været i gang, siger Fru Grøn.

Låget blev derfor lukket ned over grillen igen, så robotten fik arbejdsro i yderligere 10 minutter.
Efter i alt 20 minutter fremstod overfladen på de flade riller i gasgrillen forholdsvis rene. Til gengæld var der stadig snavset mellem rillerne.

- Børstene når slet ikke ned på siden af rillerne, som jo også er i kontakt med maden, når jeg griller, konstaterer Fru Grøn efter inspektion af grillen.

Et par strøg med en manuel stålbørste afslører, at der stadig er meget snavs at skrabe af på grillen.

- Jeg havde håbet på et mere effektivt resultat. Selvom robotten er nem at betjene, synes jeg ikke, den er investeringen værd. I hvert fald ikke på en gasgrill, som bliver temmelig fedtet, fordi den ikke når op på helt så høje temperaturer som kulgrillen, siger Fru Grøn, som også påpeger støj som et problem.

- Grillrobotten støjer en del, når den arbejder. Det er ikke så hyggeligt, hvis man sidder tæt ved grillen på terrassen.

Sådan klarede Grillbot sig på en kulgrill

På kulgrillen klarede robotten opgaven med at rengøre risten væsentligt bedre. Robotten blev testet på en klassisk grillrist til en Weber kuglegrill, der stadig var varm efter grillning. Ligesom på gasgrillen tog børsterne ikke det snavs, som sad under risten, men her var det i stedet muligt at vende risten på hovedet, så undersiden blev rengjort.

Robotten satte sig flere gange fast i riller og håndtag på kuglegrillen, men klarede hver gang at komme fri igen ved egen hjælp.

Risten blev ikke skinnende ren, men fedt og snavs var børstet af efter 10 minutters brug. Her var robotten altså en væsentlig hjælp til rengøringen, hvis du kan leve med støjen i de mindst 20 minutter, det tager at opnå et tilfredsstillende resultat på begge sider af risten.

Konklusion

Grillbot er nem at betjene, og kan være en hjælp i vedligeholdelsen af grillriste. På en klassisk grillrist gør den jobbet lige så godt som en manuel børste, men den er lang tid om opgaven. Pris og støjniveau er faktorer, som trækker ned.

Robottens konstruktion med roterende børster betyder, at den klarer sig væsentligt bedre på en klassisk grillrist frem for grillplader. Hvis grillristen får mere karakter af en plade, bliver børsterne mindre effektive, og skidtet roterer med rundt, frem for at drysse ned under risten.

Temperaturen kan spille ind på grillrobottens effekt. I vores test var robotten mere effektiv på en varm rist frem for en kold rist.