Spørg Bolius

Tilførsel af udeluft til badeværelse

Hej Bolius.

Min datter har købt en lejlighed med et badeværelse fra 2007, hvor vi har bemærket, at der ikke er ventilationsåbning til det tilstødende rum. I skriver på siden om Love og regler om badeværelser, at:

Derfor skal der være en ventilationsåbning på mindst 100 cm2 eller en spalte under døren, en rist i selve døren eller væggen ud mod det rum, hvorfra du går ind i badeværelset. Hvis badeværelset ligger ud til bygningens facade, skal der desuden være et oplukkeligt vindue, en lem, yderdør eller udeluftventil med en åbning på mindst 30 cm2.

Er det tilstrækkeligt, at der er et oplukkeligt vindue med en udeluftventil på under 30 cm2?

Mvh. Jacob

Hej Jacob.

Reglerne er således at der skal være en rist eller åbning under døren som beskrevet. Men det er langt fra altid udført, højst sandsynligt grundet de ulemper det må medføre, at der i dette "private rum" er fri åbning under døren, eller i væggen. De fleste vil gerne have lukket af til de tilstødende rum. 

Det fremgår af SBI-ANVISNING 276 (2021)at et af udfaldskravene er at der er sikret 100 cm2 åbning mod adgangsrum. Det vil typisk være en ventilationsspalte under døren. 

Se også denne gode guide fra energi og byggeri til ventilation i enfamiliehuse.

Forholdet om tilførsel af udeluft fremgår af vejledning til Bygningsreglementet. Det nævnes at der er tale om tilstrækkeligt luftskifte ved naturlig ventilation, men det fremgår ikke entydigt, at der kun er tale om regler som er gældende ifm. naturlig ventilation (frem for eksempelvis mekanisk).

Vores umiddelbare vurdering er derved, at det er et krav, at der er mulighed for tilførsel af luft udefra, så der ikke skabes undertryk og der sikres et luftflow i rummet.

Endvidere beskrives i vejledningen at hvor rummet er ud mod en ydervæg, skal der OGSÅ være et oplukkeligt vindue, lem eller yderdør. Derved kan dette ikke umiddelbart stå alene, og det er derfor ikke tilstrækkeligt med en udeluftventil i vinduet.

Se mere her:

Sådan vælger du udsugningsanlæg til dit badeværelse | Læs om regler og valg her (bolius.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden