Spørg Bolius

Tør vi købe villalejligheden - eller betyder de nye ejendomsvurderinger risiko for faldende salgspriser?

Hej Bolius

Overvejer at købe en villalejlighed få Frederiksberg, men er bekymret for 2024 skattestigningernes effekt på værdien af lejlighederne, da min tidshorisont i den nye lejlighed er relativ lav
(5-7 år). I den forbindelse har jeg et par spørgsmål: 1) Hvor mange
procent forventer I, at boligskatterne på en gennemsnitlig lejlighed
på henholdsvis Frederiksberg og København vil stige i 2024? 2) Er
det korrekt forstået, at boliger med en relativ lav andel
grundskyldsskatter vil opleve større procentvise stigninger? Dvs.
Lejlighed stiger mere en villalejligheder, som igen stiger mere end
huse? Mange tak, Mvh, Peter

Hej Peter

Det er overordnede princip i det nuværende boligbeskatningssystem er, at grundværdien for villaer (og her under to-familievillaer) fastsættes efter en anden metode end for lejligheder i etagebebyggelse.

Forskellen i metode betyder, at grundværdien for lejligheder er sat alt for lavt. Fremover kan vi derfor forvente, at grundværdien og dermed beskatningsgrundlaget for ejendomsskatten for ejerlejligheder i de store byområder vil stige med en faktor 3 til 5.

Men da grundværdien for villalejligheder hidtil er blevet beregnet efter samme princip som for villaer og dermed er markant højere end for ejerlejligheder, vil der ikke ske nogle ændringer i vurderingsmetoden i forbindelse med overgangen til det nye boligbeskatningssystem.

Derimod vil de store prisstigninger på enfamiliehuse (og herunder to-familievillaer) i byområder medføre både stigende grundskat og stigende ejendomsværdiskat ved ikrafttræden af boligskattereformen i 2024.  Skattestigningen vil dog først blive effektueret ved at salg efter den 31/12-2023.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden