Juletiden er for mange lig med lyden af de klassiske julehits, julebag og ikke mindst familiens selskab. Men i nutidens Danmark er især den sidste del under forandring. En moderne familie er oftere en, hvor mor og far ikke nødvendigvis er sammen, og det kan også mærkes juleaften. Her deles familien op, også selvom mor og far efterhånden er nået ind i den tredje alder.

Det kan give en helt anderledes julefejring, men heldigvis opstår der, på samme måde som de nye familiemønstre, også nye traditioner.

Det kan de tale med om i Farum Midtpunkt, hvor seniorbofællesskabet Toppunktet ligger. Her bor omkring 20 beboere, og når festtøjet er taget på til juleaften, så er der seks af beboerne, der, i stedet for en tur hjem til familien, drager de få skridt hen til fællesstuen.

Her samles den lille skare nemlig til juleaften, og en af deltagerne er Lillian Nilsson. Hun har boet i Toppunktet siden 2015, da det stod færdigbygget, og skal nu for anden gang holde jul med sine naboer.

- Jeg er blevet skilt for mange år siden, og derfor er min datter skiftevis sammen med sin far og mig juleaften. Derfor er det hyggeligt, at vi er seks beboere, som har besluttet, at vi da kan holde jul sammen. Det er en god måde at lære hinanden at kende på, også selvom man skal vænne sig til, at der er nogle, der gør noget lidt andet, end jeg normalt selv gør, siger Lillian Nilsson.

Socialt sammenhold

Der mangler ikke sociale sammenkomster i Toppunktet, som tidligere i december har afholdt julefrokost, ligesom der også holdes lysfest inden jul. Og nytårsaften er der også tradition for at skåle med bofællerne. Derfor er det ikke ensomheden, der trykker. 

Lillian glæder sig også til juleaften i seniorbofællesskabet, hvor der bliver mulighed for at prøve lidt nyt af. Således medbringer alle en gave til 50 kroner, som uddeles i en raffineret rafleleg, og menuen har også fået et lille twist.

- Vi har holdt et møde og talt om, hvordan vi godt kunne tænke os, at aftenen skal forløbe. Spillet med gaverne er en god måde at have det lidt sjovt, uden at vi har været ude og opfylde folks ønsker. Og så vil vi alle gerne prøve at spise confiterede andelår, så det får vi juleaften, siger Lillian Nilsson. 

Glad for seniorbofællesskabet

Lillian Nilsson endte i Toppunktet ved lidt af et tilfælde. Som så mange andre ville hun omlægge sit lån i sit rækkehus i Greve, da renten begyndte at falde. 

Men fordi bankerne dengang truede med ikke at ville forlænge de afdragsfrie lån, blev hun anbefalet at bruge friværdien på sig selv og se sig om efter en lejebolig. Dermed ville hun også få den sidegevinst at slippe for at klippe hæk, male og resten af den vedligeholdelse, et rækkehus kræver.

Da en veninde fortalte, hun havde hørt om seniorbofællesskabet i Farum Midtpunkt, havde Lillian – før hun havde set sig om – fundet et nyt sted at bo. I dag er hun blevet 73 år, og det er ikke en beslutning, hun har fortrudt.

- Jeg synes, det er en god ide at bo tæt op ad hinanden, så vi kan hjælpe på tværs og have arrangementer, som dem vi har her i juletiden. Jeg er blevet meget mere glad for at være her, end jeg regnede med, siger Lillian Nilsson.

Den glæde tager hun med ind i arrangementet juleaften, der efterhånden er ved at blive en tradition i Toppunktet. Der har nemlig været afholdt jul i seniorbofællesskabet siden 2015 kun afbrudt af et enkelt år. 

Derfor har man her altid muligheden for at finde nogle at fejre julen med, når man bor i Toppunktet. For Lillian giver det en anderledes jul, men det er helt fint, forklarer hun.

- Når jeg ikke holder jul med min datter, svigersøn og børnebørnene, har jeg tidligere også rejst til Spanien med min søster eller besøgt venner i Jylland. I år kan jeg være med til et hyggeligt arrangement, og så er jeg fri for at tænke på transport sidst på aftenen, når vi går hver til sit.