Spørg Bolius

Hvordan finder jeg en god bolig?

Hej Tine

Der kommer et tidspunkt i ens liv, hvor man ikke har kræfter og penge til at bo i eget hus længere. Derfor vil jeg høre, hvordan du anbefaler, jeg starter min søgning efter en god bolig?

Med venlig hilsen
Edit H.

Kære Edit H

Det første, du skal finde ud af, er, hvad der er en god bolig for dig. Når du ikke længere vil bruge alle kræfterne på at holde hus og have, skal du mærke efter og nå frem til, hvad der kendetegner dit næste drømmehjem. For vi vedbliver, også i den tredje alder, med at være forskellige. Heldigvis. Derfor er, hvad der er en god bolig for mig, måske ikke det rette hus, lejlighed eller beliggenhed for dig. Det spørgsmål kan du kun selv nå frem til det rigtige svar på.

Men der er flere spørgsmål, du skal stille dig selv i den proces, du står midt i, som er ens for alle. Først og fremmest skal du spørge dig selv, om du egentlig helst vil blive boende i huset, hvis det kan indrettes, så det bliver lettere at vedligeholde både huset og haven? Eventuelt med noget hjælp til de mest besværlige og tunge opgaver. Og om det så er sådan, du økonomisk vil prioritere fremadrettet? 

Måske når du frem til, at du hellere vil flytte til noget andet, og det er også helt i orden. Men det er vigtigt at se mulighederne i et hjem, du har været glad for i mange år, før du kigger efter en ny base.

Overvej beliggenheden på en ny bolig

Du skal overveje, om du gerne vil blive boende i området, eller om du har lyst til at flytte nærmere en by, naturen eller din familie. 

Vil du gerne stadig have mulighed for at kunne dyrke lidt have, eller er du hellere helt fri for det og i stedet hellere vil prioritere at bo tæt på andre eller på bylivet? 
I byen – tæt på andre – vil du måske føle dig tryg i både boligen, fællesskabet og de muligheder, der er for offentlig transport til indkøb, offentlige tilbud, bibliotek, motionscenter eller fritidsinteresser.

Vil du have fællesskab hele tiden?

Du bør også have med i dine overvejelser, om du eventuelt kunne tænke dig at bo i en eller anden form for fællesskab med andre. Det kan være alt fra fx rækkehus/opgang, hvor der er mulighed for et godt naboskab til de bofællesskaber og seniorbofællesskaber, hvor der både spises sammen og er lagt op til fælles arrangementer og aktiviteter flere gange om ugen.

Du skal også overveje, hvor meget plads du reelt har brug for. Både i hverdagen og til at have besøg af familie og venner. Hvorvidt din familie bor så langt væk, at der gerne skulle være mulighed for, at de kan overnatte? Eller om I som familie kan samles på en anden måde, hvis I fx har sommerhus? Det kan også være en mulighed at vælge en fremtidig bolig, der økonomisk efterlader mulighed for, at du kan rejse sammen med familien.

Som du nok kan høre, er der mange forhold at tage stilling til, prioritere og overveje, før du rent faktisk når frem til den reelle søgning efter den gode bolig. 

Når du har dine tanker og ideer på plads, kan du begynde at finde ud af, hvilke af dine ønsker du helt praktisk og økonomisk har mulighed for at få opfyldt.

Først derefter kan du finde ud af, i hvilket område du skal lede efter bolig, og om du mere målrettet skal lede efter lejebolig, seniorbolig, seniorbofællesskab. Ligeledes om det skal være et rækkehus eller lejlighed, og om du skal eje, leje, eller købe en andel. 

Efterlad økonomi til det gode liv

For den gode bolig for dig er en, der opfylder dine krav i hverdagen, men også giver dig råderum til at få opfyldt de ønsker, du har til alt det i dit liv, der ikke har boligen i centrum: tid med familien, rejser, oplevelser og samvær med venner og bekendte.
 
Vi har her på Hjem til den tredje alder mange artikler om de overvejelser, du står midt i netop nu. Du kan eventuelt tage den indledende test, der måske kan inspirere til, hvilken boligtype der passer på ens som dig. Den finder du her.

Uanset hvad, er det godt at stoppe op og mærke efter. Der er mange råd og holdninger på området, og netop nu er fx seniorbofællesskaber ekstremt eftertragtede. Men det er kun dig, der ved, hvad der er det rigtige for dig og kan give dig det seniorliv, du ønsker.

Held og lykke med boligsøgningen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden