Spørg Bolius

Udvendig dug på ruderne tager udsigten - er det en fejl på vinduet?

Hej Bolius

Jeg bor i et dejligt lejet rækkehus i KAB, men jeg har et stort problem, og det er de vinduer, der vender mod min terrasse. De dugger i sensommeren ( august, september og oktober), og det forsvinder først ved 12-tiden, og det er generende ikke at kunne se ud og få ordentligt lys ind.

Det er de vinduer, som vender NV i boligen, og jeg har ikke set andre i bebyggelsen have det, og jeg kan ikke finde ud af, hvorfor de gør det.

Håber I måske har et svar på hvorfor, og et råd til, hvad jeg kan gøre for at få det væk.

Mvh Jeanett

Hej Jeanett

Udvendig dug kan genere ved at hindre udsynet og tage noget af dagslyset - men dug på ydersiden af ruden er tegn på, at ruderne holder varmen inde og kulden ude. Altså et synligt tegn på, at vinduerne er effektivt isolerende.

Det sker, når luften ude er varmere end den udvendige overflade på ruden. Det sker oftest efter en kold og klar nat, især efterår eller forår. Hvis solen varmer luften op før ruden, vil den luft, der rammer den køligere overflade, afkøle luften, der så ikke kan indeholde så meget fugt, der så afsættes som dug/kondens.
Duggen kan genere indtil solen i løbet af formiddagen har varmet ruden op. Den udvendige dug ses generelt kun i kortere perioder forår og efterår.

Der produceres i dag glastyper, som har en speciel coating på ydersiden af glasset, der modvirker dug udvendigt. Men det er desværre ikke muligt at påføre belægningen på ruder, der er monteret.

Læs mere her:  Dug og kondens på vinduer

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden