Spørg Bolius

Kondens på ydersiden af super isolerede ruder

Vores nye superenergi termoruder dugger ved regn på ydersiden. I frostvejr is på ydersiden. Ikke til at se igennem. Hvad gør man?
Vh. Helle

Hej Helle.
 
Det kan du ikke rigtig forhindre - det skyldes bl.a. at vinduerne isolerer så godt at udvendigt dug ikke fordamper pga varmen fra ruden.
Udvendig kondens forekommer kun under visse klimatiske forhold - en variabel kombination af høj relativ fugtighed og klare kolde ude forhold, som normalt opleves i foråret og efteråret. I områder med stor luftfugtighed, som for eksempel bygninger ved vådområder eller tæt på vandområder er risikoen for udvendig kondens på glas større. I fugtige forhold opstår kondens ved højere temperaturer. Under kolde forhold opstår kondens på trods af forholdsvis lav luftfugtighed.
 
Typisk ses kondens på ruden om morgenen efter en klar nat, hvor der også er blevet dannet dug på bilernes glas- og metaloverflader. Det samme sker på ruder, hvis nedkølingen fra himlen og den omgivende luft ikke kompenseres af varmetabet gennem ruden. Energiruder har en så god isoleringsevne, at der kan opstå kondens under vindstille og skyfrie nætter.
 
Kondensen bliver siddende i morgentimerne, men med blot lidt varme og luft, varmes det ydre glas nok op til at fugten fordamper ligesom vind vil hjælpe. Det er ofte tilfældet, at udvendig kondens ses på nogle vinduer af en bygning, men ikke på andre, på grund af forskellige mikroklimaer forskellige steder på facaden.
 
Du kan godt gå ud og skrabe vand eller is væk med en svaber som når man eksempelvis pudser vinduer, hvis du ikke kan vente på at duggen forsvinder af sig selv.  
 
Hvorfor er der dug på mit vindue? Og hvordan undgår jeg duggede ruder og vinduer? (bolius.dk)
Udvendig kondens på vinduer (glasfakta.dk)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden