Det må du (ikke) bruge til at bekæmpe mos

Jernvitriol er ikke godkendt som mosbekæmpelse. Fra 1. juni 2018 blev reglerne skærpet, så du som privat haveejer ikke længere må købe produkter af jernvitriol til bekæmpelse af mos i græsplænen.

Fire produkter er dog godkendt af Miljøstyrelsen til at bekæmpe mos som privat haveejer. 

 

  • Mosfri N – er baseret på pelargonsyre og må kun bruges i græsplænen
  • Trim mod mos Extra – er baseret på jern(II)sulfat og må kun bruges i græsplænen
  • Keeper Quick mos ukrudt og mos – er baseret på eddikesyre og må kun bruges på udyrkede arealer
  • Quick mod ukrudt og Mos koncentrat – er baseret på pelargonsyre og er mod ukrudt og mos og kan bruges under og omkring prydbuske, herunder roser. Må ikke bruges på græsplæner.

 

Du kan undersøge godkendte bekæmpelsesmidler i Miljøstyrelsens bekæmpelsesdatabase.

 

Derudover kan du fjerne mos på mere naturlig vis, fx med en rive, mosfjerner eller vertikalskærer. Læs mere om bekæmpelse af mos i græsplænen her.

Mos er for mange private haveejere en pestilens, der skal fjernes, selv om du ikke behøver at gøre det.

Udover naturlige bekæmpelsesmetoder vælger mange danskere at bruge jernvitriol til at fjerne mosset fra havens grønne områder. Men egentlig er det slet ikke lovligt for private haveejere at bruge produkter lavet af jernvitriol til at bekæmpe mos med. 

Bekæmpelsesmidler til fx at fjerne mos i haven skal nemlig være godkendt af Miljøstyrelsen, og det er jernvitriol ikke, oplyser Miljøstyrelsen.

Markedsføring og brug af jernvitriol som mosbekæmpelse straffes

Når det alligevel har været muligt for private at købe produkter med netop jernvitriol, skyldes det, at Miljøstyrelsen ikke har været opmærksom på, at jernvitriol er blevet solgt som et mosbekæmpelsesmiddel. Fra 1. juni 2018 er det ulovligt for virksomheder at sælge produkter af jernvitriol til bekæmpelse af mos i græsplænen.  

Jernvitriol er kommet i søgelyset, da det har en høj koncentration af jern(II)sulfat og derfor ikke opfylder de sundhedsmæssige kriterier for pesticider, der bruges af ikke-professionelle. Derfor er der fare for at miljøet miljøet og naturen i højere grad tager skade, end hvis du bruger godkendte produkter eller alternative metoder til at fjerne mos i græsplænen.

Du må godt købe og bruge produkter med jernvitriol til andre formål, så længe de er godkendt til det. Du kan undersøge, om et produkt er godkendt af Miljøstyrelsen på produktets etikette eller på Miljøstyrelsens hjemmeside.

'Brug riven til at fjerne mos'

Lad mosset være – eller fjern det naturligt

Mos gør som sådan ikke nogen skade, hverken i græsplænen eller omkring fliserne. Det er først og fremmest et kosmetisk problem. 

Men det er også forholdsvis enkelt at bekæmpe mos med håndkraft, hvis du foretrækker en plæne uden mos. Du kan fx bruge en rive, mosfjerner eller vertikalskærer i stedet for pesticider.  

Du kan dog også bruge kemi i kampen mod mos – det er dog ikke noget, vi anbefaler. Fire produkter til mosbekæmpelse til private haveejere er godkendt af Mliljøstyrelsen - kun to af dem dog til mos i græsplæner.  Læs mere i boksen øverst i artiklen.