Klimaændringerne i Danmark bliver langt værre end forventet, viser nye beregninger fra den uafhængige organisation Lirpa 1. Forskerne i Lirpa 1 mener, at vandstanden i havene vil blive øget med mindst to meter inden for de næste 20 år, og det betyder, at mere end halvdelen af de danske boliger vil stå under vand.

- Det bliver syndfloden om igen. Danskerne kan lige så godt vænne sig til at gå med vaders nu, siger Peter Ørred, leder af Institut for Klima og Fisk i Lirpa 1.

Placér tre pæle med nedløbsrør under dit hus

Ifølge fagredaktionschef i Videncentret Bolius, Kristine Virén, er den eneste mulighed for at redde de mange oversvømmelsestruede huse at få dem på pæle. For et typisk parcelhus er den bedste løsning at placere tre pæle under huset. Den ene skal placeres under toilettet i husets største badeværelse, mens de andre skal placeres under henholdsvis køkkenet og soveværelset.

- Pælene skal være mindst fem meter i diameter og tre meter høje og forsynes med nedløbsrør, der kan lede vandet væk, siger Kristine Virén.

Gummimembran optager rystelser fra jordskælv

Hun anbefaler også at sikre huset på en anden måde, når man nu er i gang.

- Put en gummimembran under gulvet mellem søjler og terrændæk. Det vil forhindre fugten i at trænge ind i huset, og så er det også i stand til at optage rystelser fra de kraftigere jordskælv, der forventes at komme, forklarer Kristine Virén.

Fang friske fisk under dit hus

Peter Ørred mener også, at du bør sætte et stort fiskenet op mellem pælene.

- Den høje vandstand vil betyde et farvel til landbruget, som vi kender det i dag, med masser af køer og grisebasser. Det kan give mangel på kød, og så er det jo oplagt at blive selvforsynende med fiskefileter og hvalbøffer, siger han.

Husejer: Giv tilskud til pæle og kran

Morten U. Lykkesfugl er en af de danskere, der allerede har oplevet at få sit hus oversvømmet. Det skete under det massive regnskyl i juli 2007. Han vil gerne have sit hus på pæle, men har ikke råd, da finanskrisen har fjernet friværdien.

- Derfor bør regeringen straks gøre det muligt også at få tilskud til både køb af pæle og til de udgifter, der vil være til den kran, der skal løfte huset, mens pælene bliver sat på plads, mener han.

Kun støtte til pæle fra EU-lande

Formanden for Dansk Pæle Forening, Jesper Gren, er enig.

- Jeg mener, at der skal gives tilskud til køb af fire pæle - den ekstra kan stå som reserve ved siden af huset og bruges til at fortøjre éns båd eller evt. til pælesidning. For at mindske finanskrisen i vesten bør man kun give støtte til pæle produceret i EU, siger Jesper Gren.

SE BILLEDGALLERI: Danmarks første oversvømmelsessikrede bolig

Det kan du få brug for i fremtidens hus

  • Et anlæg, der kan skille saltet væk fra saltvandet - så kan du bruge vandet under dit hus som drikkevand.
  • Automatisk gulvsvaber, der selv svaber gulvet, når der kommer vand ind - især vigtig i hall og køkkenalrum.
  • Tørrerum til mennesker - en slags tørreskab, der blæser varm luft og tørrer både dig og dit tøj på få sekunder. Bør placeres i entreen.
  • Anordning til skorstenen, der holder vandet væk.
  • Sugemaller, der kan fjerne alger fra pælene og evt. huset
  • Fiskekniv.