Reportagen er fra april 2017.

I centrum af Køge bor Kasper Jakobsen og Mille Munch Hansen lidt tid endnu, men om få uger flytter de i en 82 m2 stor lejlighed på Søndre Havn i det nye byområde Køge Kyst.

– Vi havde kigget på huse i området i nogen tid, men vi kunne ikke finde noget, som vi begge to kunne lide. En søndag eftermiddag faldt jeg så over Arkitektgruppens byggeri på nettet, og mandag stod vi nede hos Home i Køge, fortæller Kasper Jakobsen om købsprocessen, som kun varede godt en uge, fra de først så lejligheden, og til de stod med et købsbevis i hånden.

Boligsalget på Søndre Havn startede i sensommeren 2015, og 33 ud af 44 lejligheder var solgt inden for de første seks måneder, mens yderligere ti lejligheder er solgt i løbet af 2016, fortæller Birthe Kaad, indehaver af Home Køge, som har stået for salget.

– Da vi prissatte lejlighederne i 2014, var opsvinget ikke startet, så vi var selvfølgelig spændte på, hvordan det ville gå. Men det lader til, at vi ramte et fornuftigt prisniveau mellem de 1,7 og 5,25 millioner kr., siger hun og fortæller, at der særligt var rift om de mindre stuelejligheder på 75-80 m2 og generelt på lejlighederne fra 3,5 millioner kr. og nedefter.

Hvem flytter til Køge Kyst?

Ligesom Kasper Jakobsen og Mille Munch Hansen kommer ca. halvdelen af købersegmentet fra Køge, mens den sidste halvdel er fra omegnskommunerne og enkelte fra København. Aldersmæssigt er der en overvægt af seniorer, men også unge familier og singler er blandt bydelens kommende beboere.

– Vi går tit tur hernede for at følge med i byggeriet, og så møder vi jo mange af de andre, der skal flytte ind. Der er også blevet lavet en beboerforening, og de ældre par har været gode til at stille de spørgsmål, som vi førstegangskøbere måske ikke har tænkt på, siger Mille Munch Hansen.

Strandengen har udsigt til vand

– Strandengen er det første lejlighedsbyggeri med vandudsigt i området, og det har selvfølgelig tiltrukket mange – og med det hævede niveau på bygningen, kan man se vand selv fra stuelejlighederne, siger Birthe Kaad.

At skabe diversitet i beboersammensætningen har lige fra begyndelsen været et vigtigt mål for Køge Kyst.

– Med den naturskønne placering ville det være nemt bare at sælge ejerlejligheder, men vi tror på, at man får den bedste bydel ved at tiltrække forskellige mennesker med forskellige behov. Derfor har vi også lejeboliger og bygge- og bofællesskaber på vej, som skal være med til at sikre, at Køge Kyst bliver en sammensat og spændende bydel med masser af liv og aktivitet, siger projektchef Jes Møller.