Spørg Bolius

Vi har flexlån - skal vi omlægge til fastforrentet lån?

Hej Bolius
Vi har et gammelt flexlån med 10 årig afdragsfrihed som udløber d 1/2 22
Vi påtænker at sælge vores hus indenfor 3-4 år da vores sidste hjemmeboende barn forlader huset der og vi ønsker en anden boligform
Er det smart eller usmart at lave en skrå konverting nu ? Eller skal vi blot fortsætte og køre over i t afdrage på nuværende lån ?
Restgæld er 990000 kr
Mvh c

Hej C

Der findes desværre ikke noget ”korrekt” svar. Svaret afhænger af, hvilke risici, som I ønsker at tage. En omlægning til et nyt fastforrentet lån, kan være en rigtig god idé – hvis renten (på et fastforrentet lån) stiger markant frem til det forventede salg af ejendommen.
Da jeg går ud fra, at I ikke har ændret risikoprofil, vil en omlægning imidlertid være spekulativt drevet. I satser med andre ord på, at renten stiger. I den situation vil I kunne indfri lånet til en lavere kurs, end I fik det udbetalt til. Hvis renten fx stiger et procent-point, vil restgælden falde med cirka 8 procent svarende til cirka 80.000 kr.
På den anden side kommer der omkostninger til omlægningen, hvilket hurtigt kan løbe op i 10.000 kr. Dertil kommer ekstra renteomkostninger på cirka 1,5 procent årligt, hvilket over fire år løber op i cirka 40.000 kr. efter skat.
Hvis renten ikke falder, vil en skrå konvertering derfor være en dyr fornøjelse, da I både betaler en højere rente fremover og har betydelige omkostninger i forbindelse med en omlægning.
Hvis I beholder flex-lånet, har I på den anden side en risiko for, at centralbankerne forhøjer deres toneangivende renter, hvilket smitter af på flex-renterne. Den risiko kan I minimere ved at skifte over til et F3-lån ved årsskiftet.
Grundlæggende bør I dog gøre op med jer selv, om I vil satse på en markant rentestigning eller ej. Eller med andre ord, om I vil deltage i en spekulationsdrevet omlægning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden