Spørg Bolius

Vi tørrer tøj i kælderen - der er ventilator, så skal vinduerne være åbne eller lukkede?

Hej Bolius

Vi har en kæmpe villa med 3 ejerlejligheder og ca 100 m2 uopvarmet kælder. Vi bruger kælderen til opbevaring og vask /tørring af tøj. Der er en fugtstyrret ventilator, hvor der tørres mest tøj. og friskluftventiler på alle vinduer. Et rum er lukket pga. værdigenstande og her er der elektrisk affugter igang.

Kælderen kan til tider lugte indelukket og der er fugtigt. der vaskes en del tøj og når det hænges om åbnes der vinduer for at lufte det/tørre det. Vi er lidt uenige om om det er godt eller skidt. Vil i være søde at besvare om det er godt at have åbne vinduer til kælder, når man ønsker fugten fjernet ? Er der andet vi kan gøre?

Tak

Hanne B

Hej Hanne B

Tørring af tøj i en uopvarmet kælder kalder på grundig udluftning. En maskinfuld har 2-4 liter vand som skal fordampe. Det er en pæn mængde fugt som enten sætter sig på vægge og loft, eller også så skal den ventileres væk. Og det lyder som en rigtig god ide med den fugtstyrede ventilator og friskluftsventiler i vinduerne. MEN... er det muligt, så skal I også lufte ud med gennemtræk. På den måde vil fugten meget hurtigere og mere effektivt komme ud. Fugt i kælderen

Der er dog det lille 'men' at I om sommeren skal holde igen med at bringe den fugtige luft ind, som vi ofte har om sommeren. Kommer der meget fugtig og varm luft ind, vil den relative luftfugtighed stige markant når luften køles ned, og vil ofte skabe endnu mere fugt og kondens end kælderen normalt selv vil bidrage med.Pas på med udluftning af kælderen i sommervarmen

Foruden ventilation via enten ventilator eller udluftning, så kunne I øge muligheden for at holde kælderen tør ved at varme den op. For som beskrevet ovenfor, så kan den varme luft indeholde mere fugt, og dermed vil den relative luftfugtighed blive mindre når luften er varm.

Så udluftning er et både-og, og dermed kan I på begge sider af bordet sige at I har ret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden