Spørg Bolius

Vi vil bygge bærdygtigt træhus - kan vi helt undgå at bruge beton til fx fundament?

Hej Bolius

Jeg håber du kan hjælpe mig, efter jeg lige har været inde på Bolius for at blive klogere på fundamenter.

Min mand og jeg ønsker at bygge et træhus (i to etager).

Hensigten er at bygge et hus med så bæredygtige byggematerialer som muligt.

Så vidt jeg har læst udledes meget co2 ved fremstilling af beton.

Kan du svare mig på om der findes et mere miljøvenligt alternativ til fundament?

venlig hilæsen Camilla

Hej Camilla

Netop med fundamentet kan det blive svært helt at undgå beton. Men der findes efterhånden en del løsninger, som om ikke andet reducerer brugen af beton.

Hvorvidt disse egner sig til 2 etagers træhuse, skal jeg lade være usagt her.

Men eksempelvis er ved at komme langt med en lang række skruefundamenter, hvor man kan ”nedskrue” nogle store fundaments-skruer i jorden, som man da kan montere større træbjælker på, som huset så igen står på. Søg på skruefundamenter og du skal finde.

Videre findes der nogle polystyren-fundamentstyper, som også nedbringer brugen af beton meget. Læs om Grøn Standard fra Sundolitt her: Sundolitt - Inspiration fundering 

Dertil kan der spares endnu mere beton, hvis man undlader at støbe et terrændæk, men igen blot ligger gulvet på nogle trykfaste isoleringsplader. Det kalder man for lette terrændæk. Dem finder I mere om her hos Træinformation: TRÆfakta 12 Lette terrændæk

Men alt det her med fundamenterne kommer det meget an på den aktuelle grund som I skal bygge på. Derfor skal I hurtigst muligt finde ud af, hvordan jordbunden er på jeres byggegrund, for ikke at få knuste forventninger. Derfra sparer og rådfører I jer med den geotekniske konsulent/ingeniør omkring hvilke muligheder I har på den aktuelle grund.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden