Spørg Bolius

Vil renovere lejlighed og leje ud indtil børnene skal bo i den - kan jeg selv bestemme huslejen?

Hej Bolius

Jeg har købt en lejlighed, i 2800 kongens Lyngby, som mine børn på et tidspunkt skal bo i. Indtil de skal flytte ind vil jeg gerne leje den ud. Jeg vil gerne renovere og sætte den i stand. Hvis jeg laver nyt køkken, bad, gulve osv. kan jeg så selv bestemme huslejen eller skal jeg med de nye regler følge huslejenævnes rater for området. Jeg vil nødig skulle stå og betale en masse penge tilbage. Jeg har heller ikke råd til at renovere hvis jeg ikke kan få den leje jeg havde tænkt.

Jeg håber I kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen

Christian

Hej Christian P

Huslejen følger reglerne i boligreguleringsloven, hvor du muligvis kan benytte dig lovens § 5 stk. 2 til at fastlægge huslejen. For at lejligheden kan falde ind under 5.2-reglen, skal følgende tre punkter være opfyldt:
1)Forbedringsudgiften skal overstige 2.272 kr. pr. m2 eller samlet 259.699 kr. (2029-niveau)
2)Forbedringerne skal være gennemført inden for en periode på to år
3)Forbedringen skal have medført en væsentlig forøgelse af det lejedes værdi
Dertil kommer nogle skærpede krav til ejendommens energitilstand som sammenlagt betyder, at det ikke er helt ligetil at få godkendt en 5.2-leje.
Men da reglerne er komplicerede, vil jeg råde til dig at tage kontakt med en advokat. Både inden du lejer ud og inden du iværksætter en stribe forbedringer. Bl.a. skal du også være opmærksom på, at lejligheden i princippet udlejes på uopsigelige vilkår vedudlejning til private.
Om lejeniveauet kan jeg nævne, at i København vil en normalt beliggende og gennemgríbende forbedret lejlighed lovligt kunne udlejes til omkring 1.400 – 1.500 kr. pr. m2 årligt. For en standard to-værelses lejlighed giver det en lovlig leje på cirka 7.000 kr. månedligt.
Lejer du ud til virksomheder, gælder der andre regler. Også her vil penge til advokatrådgivning være givet godt ud.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden