Køjedyret vandt Videncentret Bolius' Idépris

Med Køjedyret vandt Allan Stavensø Hansen kategorien "Børnefamilier" i Videncentret Bolius' Idépris i maj 2010.

På en stille villavej i Malling syd for Aarhus er der fuld gang i kreativiteten, når arkitektparret Allan Stavensø Hansen og Louise Holmegaard Madsen forsøger at udnytte de 81 beboede kvadratmeter i rødstenshuset bedst muligt. At fjerne væggen mellem et lille køkken og en lidt større stue var oplagt, men at udvide børnene Frida og Bastians værelse kunne ikke lade sig gøre, så her skulle hittes på.

- Vi har kun det ene værelse til børnene, så da den yngste skulle ud af soveværelset, måtte vi finde på noget. Vi havde købt en køjeseng på 200x90 cm, men den fyldte alt for meget i rummet, som kun er 8,8 kvadratmeter. Vinduet er placeret skråt i forhold til døren, så der var ikke den samme murflade i begge ender, så vi begyndte at skitsere på det, fortæller Allan Stavensø Hansen.

Køjeseng med hule og opbevaring

Hans første idé med et multifunktionelt sengemøbel i bløde former holdt og forandrede sig ikke væsentligt i processen. 'Køjedyret', som han kalder køjesengen, er 92 cm bred i hovedenden og 55 cm bred i den anden ende og rummer foruden to sovepladser også opbevaringsplads og legeområder.

- Når den optager så meget plads i rummet, skal den også kunne bruges på mange forskellige måder, så jeg ville bygge så mange funktioner ind som muligt. Det er blevet til, at der nederst er en slags hule, hvor børnene kan lege eller sidde og se videofilm, og fra øverste sal kan de fx lege dukketeater.

- Frida på 1 år er endnu for lille til at være der alene, men Bastian på 3½ år kan godt lide at være deroppe. Han har indtaget hele 'Køjedyret' og nyder også at lege der med kammerater, siger Allan Stavensø Hansen.

Seng giver styr på legetøj

Det var vigtigt for familien, at den nye konstruktion blev så enkel og rolig at se på som muligt.

- Det skulle være en ekstra væg, så sengetøj, plysdyr, legetøj og bøger - alt det flimmer - blev dækket af en stor flade. Nu står der kasser med legetøj under sengen, hvor der er et hul til det, og inde bag ved pladen står en stol, et lille bord og et legekøkken, som man ikke umiddelbart kan se.

Der vil vi også sætte hylder op til bøger. De forskellige rum kan bruges til en masse ting, som man altid har problemer med at få opbevaret.

Gratis tegneprogram hjalp med mål til seng

Fronten af køjesengen er sat sammen af tre MDF plader, som er skåret ud i hver sin form og sat sammen med dyvler, sådan at de tilsammen blev 'Køjedyret'. For at få lavet målene helt nøjagtigt brugte Allan Stavensø Hansen tegneprogrammet Sketchup fra Google.

- Man kan måle op på stedet og bare gå i gang, men eftersom der har været mange mål at holde styr på, og jeg har skullet vinkle, så enderne flugter med væggene, var det godt med tegneprogrammet.

- Man kan hente Sketchup gratis, og vi bruger det hver gang, vi har et projekt i forbindelse med huset, hvad enten det gælder en ny carport, eller vi prøver at finde den perfekte plads til en reol.

Front på seng skal anspore fantasi

Det var meget bevidst fra Allan Stavensø Hansens side, at denne ekstra væg, som fronten er, ikke ligner noget bestemt.

- De bløde former gør facaden organisk, og vi kan blive ved med at holde ud at se på den. Den skal anspore til fantasien og ikke ligne noget, som Bastian er optaget af lige nu, men måske hurtigt vil blive træt af, fortæller han.

Børnenes aktuelle interesser kommer til udtryk på væggen ud mod madrassen.

- Her har vi sat wallstickers op, og lige nu er der dinosaurer på væggen. Det er jo børnenes univers, og den, der ligger nederst kan også hænge ting op i 'taget' over sengen.

Køjeseng passer også til ét barn

På Sengedyrets 1. sal er der et rækværk, så man kan tumle uden at falde ud. Men før lillesøster Frida kan 'flytte ind', skal der installeres en sengehest foroven, der som den forneden er nem at sætte af og på.

- Sengehestene bliver holdt på plads af beslag. Dem har min far, som er smed, lavet til mig, men ellers har jeg lavet alt selv, og jeg må sige, at denne proces har lært mig noget mere om at bruge fx en rundsav, griner Allan Stavensø Hansen.

Han håber, at hans konstruktion kan inspirere andre. Måske også til værelser, der kan nøjes med den øverste soveplads og dermed udnytte al pladsen nederst til hule og opbevaring.

Fakta om køjesengen

  • Fronten er lavet af tre 22 mm tykke MDF plader. I alt er der brugt fem MDF plader, fyrretræslægter, maling og en madras.
  • Skummadrassen er skåret til, så den passer til sengen.
  • Farven er signalgul glans 30.
  • Udgifter i alt: 1.500 kr.
  • Arbejdstid: en ferieuge