Hvis du har prøvet at køre til København i bil, så er du måske kørt ad Motorring 3 forbi forstaden Rødovre. Måske har du da lagt mærke til en række boligblokke, der ligger helt tæt på motorvejen. Og måske har du tænkt følgende:

  1. Hvordan har nogen fået den idé at bygge boliger lige op ad en motorvej? 
  2. Hvem er de stakler, der bor der?

Svaret på det første spørgsmål er: Ingen har bygget så tæt på motorvejen. De første ejendomme i Brunevang, som boligblokkene kaldes, blev opført i 1954. På det tidspunkt var der ikke en motorvej uden for husene. Den kom først efter 1966.

Svaret på det andet spørgsmål er: Beboerne er ikke stakler. Faktisk er det så populært at bo i Brunevang, at der i øjeblikket er venteliste. Og det skyldes blandt andet en omfattende renovering, der har mindsket støjen fra motorvejen. 

Hører ikke længere støjen

Karin Larsen er en af dem, der har haft glæde af det. Hun bor i dag på 3. sal i ejendommen ud mod motorvejen. 

– Vi kan overhovedet ikke høre støjen, når vinduerne er lukket, lyder det fra motorvejsnaboen, men sådan har det ikke altid været.

Da Karin Larsen flyttede ind i 2016, kunne motorvejen konstant høres i hendes lejlighed.

– Dengang var støjen rigtig slem. Vi flyttede ind, inden vi fik alle de støjdæmpende ting, fortæller hun og henviser her til både lyd og udseende i Brunevangs boliger. 

Russervinduer  dæmper støjen

De støjdæmpende vinduer i Brunevang kaldes russervinduer og er en gammel opfindelse, der nu anvendes til et nyt formål. Oprindeligt blev idéen udviklet til Vinterpaladset i Sankt Petersborg, Rusland, i 1762. 
Russervinduet er to vinduer, der er sat sammen. Det nederste vindue kan åbnes udadtil, mens det øverste vindue kan åbnes indadtil. Det skaber naturlig ventilation, hvor den kolde, friske luft når at blive opvarmet i passagen mellem den nederste og øverste del. Men det har vist sig også at virke støjdæmpende. Det er den funktion, der har gjort det populært til byggeri i støjplagede omgivelser. 
Kilde: ing.dk
 

Som mange andre byggerier fra efter­krigstiden var boligerne slidte og utidssvarende. De gennemgik derfor en større renovering både indvendigt og udvendigt i årene op til 2017.

Men Brunevang havde også et andet problem. Siden bebyggelsen blev opført, var den blevet nabo til en motorvej med vokseværk. En støjmur havde dæmpet problemet lidt, men ikke nok. Derfor blev det besluttet at gøre noget ekstra for at slippe af med støjen.

Den grundlæggende idé var at bruge boligerne selv til at dæmpe billarmen. Så i stedet for at bygge en stor afskærmning foran blev bygningerne i første række mod motorvejen bygget sammen til én lang slange. De blev desuden udstyret med såkaldte russervinduer, der dæmper lyd udefra. Endelig fik boligerne lukkede altaner ud mod motorvejen. 

– Altanernes funktion er at dæmpe støjen inde i boligerne, forklarer Karin Larsen. Hun synes, det virker godt.

Bonus: mere rummelig bolig

Ud over at gøre lejlighederne stille har altanerne fået dem til at virke mere rummelige og har bevaret udsigten.

– Når man sidder ned, ser man ikke motorvejen, og der er den mest fantastiske udsigt, når solen går ned over tagene, fortæller Karin Larsen. 

Boligerne bag slangen har ikke helt samme udsigt. Til gengæld nyder de godt af, at slangen også fungerer som støjmur for fællesområderne. 

Karin Larsen, der er formand for Brunevangs beboerbestyrelse, er generelt vældig glad for renoveringen. Men der er et par ulemper. De nye vinduer kan være upraktiske. 

– Lydmæssigt fungerer de fint og tager toppen af støjen. Men det er et problem, at de er svære at vaske. Man skal nærmest hænge ud ad vinduet for at vaske dem, og det er svært – især for de ældre beboere.

Derudover kan beboerne have problemer med at slippe af med varme om sommeren og meget tør luft om vinteren. Og åbner de vinduerne, lukker de støj ind i stuerne. 

– Vi har heller aldrig vinduerne åbne om natten. Det tror jeg kun, man kan, hvis man har et virkelig godt sovehjerte, fortæller Karin Larsen.

Overordnet set er hun dog glad for at bo i Brunevang. Med boligslangens lyse og moderne udseende har omverdenen måske også fået et andet syn på boligerne, tænker hun. 

– Generelt er vi glade for, at renoveringen også har fået ejendommen til at se pæn ud udefra, siger Karin Larsen. 

Og at tusindvis af biler stadig passerer forbi generer hende ikke.

– Vi har ikke gardiner ud til motorvejen. Jeg føler ikke, at dem, der kører forbi, kan kigge ind.