
I små hjem handler det om at tænke kreativt – skuffer i trappetrin er en smart måde at gemme dine ting væk og få mere ud af hver eneste kvadratmeter. Illustration: Louise Boel
Når pladsen er begrænset, bliver du mere bevidst om, hvad du egentlig har brug for. Det giver ro, overblik og mulighed for at indrette dit hjem med omtanke. Med de rette løsninger kan selv få kvadratmeter føles rummelige, funktionelle og fulde af liv. Vi har samlet 10 gode råd til, hvordan du kan få mere ud af mindre plads.
Når du kaster dig ud i en oprydning og vælger at skille dig af med ting, uanset om det er tøj, møbler eller andet, så er det altid bedst at undersøge, om tingene kan skabe nyt liv et andet sted. Du kan give tingene væk, sælge eller give dem til genbrug – det er bedre for klimaet.
- Gå alle dine ting igennem – skabe, hylder og skuffer – og spørg dig selv: "Bruger jeg det?" Alt, du ikke bruger eller holde af, skal videre.
- Gå alt dit tøj igennem og skil dig af med alt det tøj, du ikke har brugt det seneste år.
- Skab visuel ro – og lad overflader være ryddelige. Det får selv små rum til at føles større og mere rolige.
- Brug skunken til opbevaring – sæt fx små skabslåger, eller lav en indbygget reol eller klædeskab.
- Brug garage og skur til opbevaring, hvis tingene kan holde til at stå sådan et sted. Opbevar dog ikke ting, som ruster og optager vand.
- Saml de samme ting på ét sted – fx batterier i én æske og kuglepenne i en anden. Placér tingene der, hvor du bruger dem, fx bør toiletpapir være på badeværelset. Når alt har sin egen plads, er det nemmere at holde orden.
- Brug kasser, kurve og skuffer til opbevaring. Det gør det nemmere at rydde op. Jo nemmere det er, desto mere sandsynligt er det, at du gør det.
- Stil de ting, du sjældent bruger fx juleting væk. Fx på loftet eller øverst eller bagerst i skabene.
- Tænk i højde og dybde. Lav indbyggede skabe under trappen, skuffer i trappetrinene, kasser under sengen, og skab mere opbevaring.
- Lad alt legetøj have en fast plads. Placér pæne kurve og kasser i stuen i børnehøjde, så børnene selv kan eller hjælpe med at rydde op efter sig.
Se det som en proces – ikke en opgave. Du behøver ikke at rydde hele hjemmet op på en gang. Små skridt tæller – og hvert skridt giver dig mere ro, mere plads og mere frihed.