10 gode råd til at bo småt

Få plads til det hele i din lille bolig. Læs 10 gode råd, så du kan udnytte pladsen bedst i din hjem.

En hems er en af måderne, du kan få mere plads på i din lille bolig.

Byg så meget ind i væggen som muligt og udnyt højden og pladsen under trappen.

Det kan være svært at få plads til det hele, hvis pladsen er trang. Men ved at indrette dig godt kan du få plads til mange ting på få kvadratmeter samtidig med, at hjemmet bliver hyggeligt og funktionelt.

 1. Skil dig af med unødvendige ting. Gennemgå boligen og fjern alt, der ikke er brugt eller rørt ved i det sidste år. Det frigiver helt op til halvdelen af din opbevaringsplads.
 2. Hvis du har flere små rum, kan det være en god idé at rive vægge ned, så du derved opnår en mere åben planløsning.
  Undersøg først, hvilke vægge der er bærende, og hvor lyset primært strømmer ind. Dette er vigtige overvejelser, inden du svinger en tung muggert mod væggen. Hvis du bor til leje, skal du selvfølgelig først have tilladelse fra din udlejer.
  Kombinér rum, så de har flere funktioner. Fx kan et køkken også bruges som arbejdsplads, enten i forlængelse af køkkenbordet eller med skydedøre, så arbejdspladsen både kan være lektieplads og en fælles arbejdsplads. Arbejdspladsen kan også indrettes ved spisebordet. Brug et skuffemodul på hjul til opbevaring af fx papirer - så kan arbejdet kan ryddes væk, når bordet skal bruges til andre formål. Udskift almindelige døre med skydedøre. De bruger mindre plads.
 3. Få en central opbevaringsvæg det udnytter pladsen godt, og kan give en masse skabsplads med et roligt udtryk.

LÆS OGSÅ: Indretning af boligen

 1. Vælg møbler, der har mere end én funktion, så pladsbrugen dermed optimeres. Vælg fx et sofabord, der kan hæves i højden og fungere som spisebord, en sovesofa der fungerer som sofa om dagen og seng om natten, eller brug skamler som småborde. Tænk også opbevaring ind i indretningen. Du kan få masser af møbler med indbygget opbevaringsplads, fx puffer, sofaborde, bænke og skriveborde.
 2. Tænk på dine rum i 3D-perspektiv, og brug hele rummet og alle flader, når du tænker i opbevaring. Ikke kun gulv men også vægge og lofter kan bruges, når møbler skal placeres. Hæng fx klapstole på kroge på væggen, når de ikke bliver brugt, eller hæng din racercykel op på væggen så den både er i tørvejr og til pynt.
  Tænk ud af boksen, kan din stumtjener eller din potteplanter hænge ned fra loftet?
  Andre løsninger kan være senge, du kan slå op og ned, indbyggede skabe, køjesenge og skriveborde, der går hen over sengene osv. Få også mere plads ved at bygge en alkove eller hems, eller udskift sofaen med en sovesofa, så du kan have overnattende gæster, eller selv bruge stuen som soveværelse.
 3. Udvid vindueskarmene ved at bygge kasser under dem, så de bliver bredere - så kan de bruges som siddepladser, eller der kan laves hylder under dem.
 1. Saml køkken og stue i et stort rum, få evt. skydedøre, så rummene kan deles op.
 2. Få en speciallavet trappe med indbygget opbevaring - fx en trappe med skuffer i trappetrinene.
 3. Vælg lette materialer Et stort, mørkt træmøbel kan fylde meget, både fysisk og stofligt, i stuen. Gennemsigtige møbler af fx glas eller plexiglas virker mindre, end de rent faktisk er, fordi lyset strømmer igennem. Så ønsker du, at dit rum skal virke større, er sådanne møbler en overvejelse værd.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Designer Maria Stoklund, tidligere indehaver af designal.dk

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab