1. Plant ikke for tidligt i køkkenhaven. Jordtemperaturen skal være +7 grader, inden der sker noget i jorden. Anskaf evt. et jordtermometer - det er et almindeligt termometer med en forstærket spids - så du kan se hvornår temperaturen er tilstrækkelig høj, og du kan begynde at så.

2. Læg klar plastikfolie ud på de steder i køkkenhaven, hvor du gerne vil begynde tidligt med kartofler og andre tidlige afgrøder. Med plastikdækning kan du let hæve jordtemperaturen med 5 grader i løbet af 14 dage.

3. Lad plastikfolien blive liggende, når du har sået eller lagt kartofler. Først når planterne begynder at ramme folien, skal den tages af om dagen. Plasttunneller har samme positive virkning som løs folie.

4. Du kan så salat og radiser og lægge kartofler flere gange i løbet af sæsonen. Det forlænger sæsonen i køkkenhaven og giver dig friske grøntsager i længere tid.

5. Forspiring i drivhus af blomster- og grøntsagsfrø giver dig et forspring. Læg også dine kartofler til forspiring. Du kan også potte dem med jord. Ved at potte dem får du kartoffelplanter, som vokser hurtigt videre, når du planter dem ud i jorden. Det giver nye kartofler tidligere på sæsonen.

6. Du kan så på to måder: Bredsåning eller rækkesåning. Ved bredsåning drysses frøene forsigtigt ud over arealet, hvor planter skal vokse. Ved rækkesåning markeres rækken med den rækkeafstand, som er angivet på frøposerne.

7. Store frø spirer hurtigere, hvis de lægges i vand natten over for såning. Når frøene ligger i vand, svulmer de op, og den egentlige spiringsproces i jorden begynder med det samme efter såningen. Læg derfor store frø som majs, bønner, ærter og ærteblomster i blød natten over, før du sår dem.

8. Tynd ud i dine planter. Når frøene er spiret, kan du tynde ud imellem planterne. Det er ingen fordel, hvis de nye planter vokser for tæt sammen. Planterne vil kappes om sol og næring, og det giver små planter og dermed mindre udbytte.

9. Hvis du lægger kompost ud i køkkenhaven, skal du gøre det så tidligt som muligt. Har du ikke selv kompost kan du i stedet strø organisk- eller kunstgødning ud et par gange i løbet af sæsonen. Følg doseringsvejledningen på produktet.

10. Angreb af insekter kan bekæmpes med fiberdug eller insektnet. Hvis du overdækker fx gulerødder, kål og løg med fiberdug eller insektnet, når du sår, kan du undgå de værste insektangreb. 
 

Få tip til at vælge sunde planter til køkkenhaven

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit