1. Plant ikke for tidligt ud. Jordtemperaturen skal altid være ca. +7 grader, inden der sker noget i jorden. Anskaf evt. et jordtermometer - det er bare et almindeligt termometer med en forstærket spids - så du kan se hvornår, du kan begynde at så.

2. Læg klar plastikfolie ud på de steder i køkkenhaven, hvor du gerne vil begynde tidligt med kartofler og andre tidlige afgrøder. Med plastikdækning kan du let hæve jordtemperaturen med 5 grader i løbet af 14 dage.

3. Lad plastikfolien blive liggende, når du har sået eller lagt kartofler. Først når planterne begynder at ramme folien, skal den tages af om dagen. Plasttunneller har samme positive virkning som løs folie.

4. Du kan så salat og radiser og lægge kartofler flere gange i løbet af sæsonen. Det forlænger sæsonen i køkkenhaven, og giver dig friske grøntsager i længere tid.

5. Forspiring i drivhus af blomster- og grøntsagsfrø giver et forspring. Læg også dine kartofler til forspiring. Du kan også potte dem med jord. Ved at potte dem får du rigtige kartoffelplanter, som vokser hurtigt videre efter plantningen. Det giver nye kartofler tidligere på sæsonen.

6. Du kan så på 2 måder: Bredsåning eller rækkesåning.  Ved bredsåning drysses frøene forsigtigt ud over arealet, hvor planter skal vokse. Ved rækkesåning markeres rækken med den rækkeafstand, som er angivet på frøposerne.

7. Store frø spirer hurtigere, hvis de lægges i vand natten over. Når de ligger i vand, svulmer de op, og den egentlige spiringsproces i jorden begynder med det samme efter såningen. Læg derfor store frø som majs, bønner, ærter og ærteblomster i blød natten over, før du sår dem.

8. Tynd ud i dine planter. Når frøene er spiret, kan du tynde ud imellem planterne. Det er ingen fordel, hvis de nye planter vokser for tæt sammen. Det giver små planter og dermed mindre udbytte.

9. Hvis du lægger kompost ud i køkkenhaven, skal du gøre det så tidligt som muligt. Hvis ikke du synes, at kompost er nok, kan du strø 200-300 gr. NPK-gødning pr. 10 m2 i køkkenhaven april, juni og august.

10. Angreb af insekter kan bekæmpes med fiberdug. Hvis du overdækker fx gulerødder, kål og løg med fiberdug, når du sår, kan du helt undgå insektangreb.

Få tip til at vælge sunde planter til køkkenhaven

LÆS OGSÅ: Husets Kalender

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Lyt med på TuneInLyt med på Apple PodcastsLyt med på SpotifyDownload mps

Podcast: Mig og min have

Mig og min have er en podcast til dig, der har mod og lyst til at få jord under neglene. Vi tager dig med på tur rundt i nogle af landets mest bemærkelsesværdige haver og bliver klogere på månedens gøremål - uanset om du har en have, terrasse eller altan.

Se alle afsnit