Om legehuset

 • Navn: Hobbithulen
 • Hvem bor her: Emily Bos Gyldenvang, 4 år
 • Bygget: Forår 2016
 • Hvor: Skanderborg

Emilys hobbithule

Emilys far, Ben Bos Gyldenvang, ville bygge et legehus, som var anderledes og ikke magen til de færdighuse, man køber i byggemarkederne. Så han begyndte at tegne lidt på det, og pludselig begyndte det at ligne et hobbithus. Han fandt lidt inspiration ved at kigge nærmere på, hvordan sådan nogle hobbithuse egentlig ser ud.

– Den oprindelige tanke var som sagt bare, at det skulle være anderledes, men det endte altså som et hobbithus, fortæller Ben.

Fra starten var det planen, at hulen skulle være en fødselsdagsgave, men det gik naturligvis ikke, for Emily var alt for nysgerrig. I stedet endte hun med at være med i processen og hjælpe sin far ved at række ham skruer, brædder og værktøj. Emily husker tydeligt, da Ben begyndte at lægge tag på hulen, mens hun var indenfor. Tit leger hun i hulen med sine gode venner Cajsa og Carl.

Om legehuset

 • Navn: Langerhuset
 • Hvem bor her: Ingrid Marie, 8 år
 • Storm, 5 år, og Viggo, 3 år
 • Bygget: Forår 2017
 • Hvor: Harboøre

Pandeplader i trætoppen

Ingrid Marie havde længe ønsket sig en træhule. En dag, da hendes mor sad og tegnede havens højbede, gik Ingrid Marie gang med at tegne sin drømmehule i træet. Da hun var færdig, begyndte hun at overtale sine forældre til at bygge. De indvilgede da også, men der skete bare ikke noget. En dag, da hendes onkel Rasmus, som er tømrer, var på besøg, viste hun ham tegningerne, og så skete der noget. Kort tid efter ringede han og spurgte, om det var nu, han skulle tage træ med til at bygge.

– På en halv dag stod der pludselig et skelet til en hule. Hvis en hule kan bygges spontant, så var det her i hvert fald ret spontant, siger Ingrid Maries mor, Helle Langer.

Familien valgte at beklæde skelettet med gamle pandeplader.

– Det passede godt til landskabet, gav den et råt udseende, det er nemt at arbejde med, og så er det billigt. Og vi er nærige, griner Helle.

Huset blev ikke helt, som Ingrid Marie havde forestillet sig. Men:

– Det er meeeget flottere.

 Hun er tit i hulen med sine veninder, hvor de dekorerer den ved at tegne på væggene. Eller hun er der sammen med sine søskende, hvor de spiser og læser bøger

Om legehuset

 • Navn: Drengehulen
 • Hvem bor her: Jonathan, 6 år
 • Bygget: Efterår 2016
 • Hvor: Skæring 

Far og søns drengehule

Da familien Karstof Klein i sommeren 2016 fældede nogle træer i haven, lod de det nederste af dem stå, for her mente Jonathan, at hans hule skulle være  – den hule, han længe brændende havde ønsket sig.

Jonathan tegnede, hvordan hulen skulle se ud, og det samme gjorde hans far, Jonas. Da de sammenlignede hinandens tegninger, måtte de mødes på halvvejen i et kompromis. Jonathan ønskede en vandrutsjebane hele vejen uden om hulen, det mente hans far dog ikke, at han kunne honorere.

De gik i gang med at bygge hulen af genbrugstræ fra renoveringen af overetagen i huset, og efter en måneds tid stod den færdig. Siden er der kommet hængebro og svævebane til.

– Jeg elsker at sidde inde i min hule og snakke i walkie-talkie, fortæller Jonathan.

Han overnatter nogle gange i hulen sammen med sin far.

– Alle, der er søde, må komme ind i hulen. De dumme, må ikke, siger hulens ejer.

Selvom hulen er noget anderledes, end Jonathan først havde forestillet sig (”faktisk ligner den meget, meget lidt”), så elsker han den. En gang var de 12 børn fra børnehaven derinde på en gang.

Om legehuset

 • Navn: Det sejeste hus eller bare legehuset
 • Hvem bor her: Alma, 7 år, Luna,4 år
 • Bygget: 2011
 • Hvor: Aarhus

Morfars genistreg

Lunas og Almas morfar, Henning Christensen, er pensioneret arkitekt, og han besluttede i 2010, at han ville give sit første barnebarn, Alma, en helt særlig dåbsgave. Han ville tegne og bygge et legehus. Da tegningerne var færdige, tog det cirka tre måneder, før huset stod færdig. Det var i foråret 2011.

– Jeg synes, det var og er en fantastisk smuk gave. Det eneste, jeg tænkte, var, at det er ærgerligt, at vi ikke kan tage det med, hvis vi engang flytter herfra, siger Almas mor,  Anna Top.

– Jeg elsker det, fordi det bare er SÅ smukt indeni, siger lillesøster Luna, som elsker at lege inde i huset alene samen med sine bamser. Hun har en særlig leg, som hedder halløjsaleg (gemmeleg). Alma synes bedst om sengen og testellet. Hun har også  flere gange overnattet i huset sammen med veninder.