Spørg Bolius

5 års eftersyn, garanti, byggeskadeforsikring - hvad gælder for mig?

Hej Bolius

Jeg har et nyt hus fra 2017 (bygget efter 2020-reglerne), hvor jeg ikke har "købt" et 5 års eftersyn, da jeg indgik kontrakten med byggefirmaet.

Jeg har erfaret, at 5 års eftersyn er obligatorisk og byggefirmaet ikke kan frasige sig dette. Er det korrekt og hvordan skal jeg i givet fald forhold mig?

Der er ikke - såvidt vides - nogle fejl og mangler, men hvis jeg konstaterer nogle, skal jeg så give byggefirmaet besked med det samme eller skal jeg afvente 5 års eftersynet (hvis sådan et altså skal gennemføres)?

Ser frem til at høre fra jer.

Bedste hilsner

Erik

Hej Erik

Tak for dit gode spørgsmål. Der er mange der for blandet tingene og eftersynene lidt sammen.

I dine kontraktforhold til typehusfirmaet er det ikke sikkert er der inkluderet en 5 års gennemgang. Bygger din kontrakt eksempelvis på betingelserne AB Forbruger er der ikke en egentlig fysisk gennemgang med. Men skulle der vise sig fejl og mangler, så kan du altid og alle dage melde disse skader ind. 

Her vælger man firmaer at samle og udskyde gennemgangen af diverse mindre fejl og mangler til en egentlig 5 års gennemgang - men det er hverken lovkrav eller på anden måde obligatorisk.

Så kan din kontrakt bygge på andre betingelser, (AB92 eller lignende) hvor 5 års gennemgangen måske er med.

Men, hvor du måske har stødt på en obligatorisk 5 års gennemgang, kan være i forbindelse med den lovpligtige Byggeskadeforsikring. Her kommer der (måske) en sagkyndig ud for at kigge på og gennemgå dit hus. Men denne “arbejder for“ forsikringsselskabet, som har udstedt forsikringen. Og det er med henblik på, at finde fejl og mangler som forsikringen skal have meldt til entreprenøren, så de ikke hænger på skaderne senere.

Byggeskadeforsikringen har en 10 årig dækning. Men her er det “bare” en eller anden sagkyndig der kommer ud og laver en rapport. Er der så væsentlige fejl og mangler, (og det tyder det ikke på) så vil det blive meldt til byggefirmaet. Og laver de det ikke, kan du have dækning fra forsikringen. Men de dækker kun væsentlige mangler/skader.

Jeg håber det giver tilpas forklaring.

Et godt råd her kunne være, at lade en byggesagkyndig gennemgå dit hus, og skulle der være fejl eller mangler kan du som nævnt godt melde dem ind til byggefirmaet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden