5 gode råd til en skridsikker trappe

15.000 danskerne kommer hvert år til skade på trapper i deres bolig. Få 5 gode råd til, hvordan du minimerer risikoen for faldulykker på trapper i din bolig.

Undgå at falde på trappen

Gummibånd lagt ned i trinet eller ståltrappe med nubret overflade er bare 2 løsninger, der får foden til at stå bedre fast på trappen. Arkivfoto.

Hvis du er bekymret for at komme til at skvatte på din trappe, så findes der flere forskellige muligheder. Det handler helt overordnet om at få foden til at stå fast og ikke glide på trappen, og det kan du gøre på følgende måder.

1. Læg et stykke tæppe på trinene.

Materialet er et ganske almindeligt gulvtæppe, der er lavet i en form som en halvcirkel. Det bliver lagt langs forkanten af trinnet, der hvor du går. Tæppestykkerne kan købes ved en tæppehandler, og de skal skiftes ud, efterhånden som de bliver slidt. Det er nemt at lægge på med dobbeltklæbende kraftigt tape og kan nemt fjernes igen uden spor.

2. Indlejr gummibånd i trinene

Skal du købe en ny trappe, kan du få indlejret et gummibånd ned i selve trinnet et par centimeter fra kanten. Det vil stoppe foden lidt, men du kan ikke fortryde, hvis først du har valgt en fuge, er den først lavet, ser trappen sådan ud for altid.

LÆS OGSÅ: Solceller

LÆS OGSÅ: Undgå faldulykker i boligen

Så mange falder på trappen

  • 15.000 danskere kommer hvert år til skade på trapper i boligen.
  • Flere end 6 ud af 10 tilskadekomne er kvinder.
  • Der er en lille overvægt af unge, der slår sig efter fald på trapperne.
  • Det kan både være motoriske svigt, for meget alkohol og trappens udformning, der er skyld i falduheldene.

Kilde: Institut for Folkesundhed

3. Overvej overfladebehandlingen

Der er ikke forskel på de forskellige træsorter, når det handler om trætrappers skridsikkerhed. Det er behandlingen af overfladen på træet, der gør, om trappen er mere eller mindre glat. Lakerede trapper er glattere end olierede. Olierne trænger mere ind i træet, mens lakken ligger ovenpå og giver en hårdere og mere glat overflade. Så du kan med fordel vælge at oliere dine trapper.

4. Bestil ståltrapper med nubret overflade

Skal du have en ny trappe, så overvej en ståltrappe, hvor overfladen er nubret, eller hvor der er nogle forhøjninger i stålet. Det får foden til at stå bedre fast på trappen.

5. Sæt skridsikker tape på trappen

Du kan også købe en særlig skridsikker tape, der bare skal sættes på trinene, så foden stopper. Den største udfordring ved denne løsning er at påsætte tapen symmetrisk og helt lige – så det ser flot ud.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab