5 gode råd til en skridsikker trappe

15.000 danskerne kommer hvert år til skade på trapper i boliger. Få 5 gode råd, så kan undgå faldulykker på trappen.

Undgå at falde på trappen

Gummibånd lagt ned i trinet eller ståltrappe med nubret overflade er bare 2 løsninger, der får foden til at stå bedre fast på trappen. Arkivfoto.

Der er flere muligheder, hvis du skal have en ny trappe eller har en trappe og er bekymret for at komme til at skvatte på den. Det handler om at få foden til at stå fast og ikke glide på trappen.

1. Læg et stykke tæppe på trinene.

Materialet er ganske almindeligt gulvtæppe, der er lavet i en form som en halvcirkel. Det bliver lagt langs forkanten af trinnet, der hvor du går. Tæppestykkerne kan købes ved en tæppehandler og skiftes ud, efterhånden som de bliver slidt. Det er nemt at lægge på med dobbeltklæbende kraftigt tape og kan nemt fjernes igen uden spor.

2. Indlejr gummibånd i trinene

Skal du købe en ny trappe, kan du få indlejret et gummibånd ned i selve trinnet et par centimeter fra kanten. Det vil stoppe foden lidt, men en sådan fuge kan ikke fortrydes igen og er den først lavet, ser trappen sådan ud for altid.

LÆS OGSÅ: Indvendige trapper

Så mange falder på trappen

  • 15.000 danskere kommer hvert år til skade på trapper i boligen.
  • Flere end 6 ud af 10 tilskadekomne er kvinder.
  • Der er en lille overvægt af unge, der slår sig efter fald på trapperne.
  • Det kan både være motoriske svigt, for meget alkohol og trappens udformning, der er skyld i falduheldene.

Kilde: Institut for Folkesundhed

3. Overvej overfladebehandlingen

Der er ikke forskel på de forskellige træsorter, når det handler om trætrappers skridsikkerhed. Det er behandlingen af overfladen på træet, der gør, om trappen er mere eller mindre glat. Lakerede trapper er glattere end olierede. Olierne trænger mere ind i træet, mens lakken ligger ovenpå og giver en hårdere og mere glat overflade

4. Bestil ståltrapper med nubret overflade

Skal du have en ny trappe, så overvej en ståltrappe, hvor overfladen er nubret, eller der er nogle forhøjninger i stålet. Det får foden til at stå bedre fast på trappen.

LÆS OGSÅ: Gelænder

5. Klistr skridsikker tape på trappen

Du kan også købe en særlig skridsikker tape, der bare skal sættes på trinene, så de stopper foden. Den største udfordring her er at påsætte det symmetrisk og helt lige – så ser det flottest ud.

LÆS OGSÅ: Indvendige trapper

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab