Spørg Bolius

Skimmeltest viser flere sporer ude end inde - skal jeg holde vinduer lukkede?

Hej Bolius

Jeg har for nyligt købt 2 settle plate tests, hvor af den ene skulle teste indenfor og den anden udenfor. Ifølge instruktionen skulle jeg lukke vinduerne helt i 24 timer før testen, så det gjorde jeg.

Nu her hvor vente perioden snart er slut, kan jeg se, at testen indenfor kun har 2 kolonier. Men testen udenfor har nærmest for mange til at tælle, i hvert fald +20. Testen udenfor stod på en afsats, der går langs bygningen i 3. sals højde.

Jeg ved, det er højsæson for sporer i luften, og det havde regnet et par dage, men er der noget med bygningen, når tallet er så højt? Og skal jeg holde vinduet lukket så meget som muligt? Jeg er til dagligt ellers glad for, at have vinduerne åbne og få frisk luft. Jeg har faktisk også bemærket nogle mistænkelige fysiske symptomer, siden jeg flyttede ind for et par måneder siden.

vh Andreas B

Hej Andreas B

Jeg antager, at det er skimmelsvampe-sporer, du forsøger at måle med dine skåle.

Skimmelsvampe er ikke farlige, med mindre du er overfølsom over for det. Hvis man udsættes for skimmelsvampe over længere tid, kan man begynde at reagere på det.

Læs evt. mere her: Skimmelsvamp

En undersøgelse for skimmelsvamp er ikke noget, man kan fortage uden at kende forudsætningerne for, hvor der naturligt kan være skimmelsvamp, hvor der kan være risiko for skimmelsvamp, hvordan skimmelsvampe vokser, og hvordan man undgår at der kommer mere.

Du skal nok have fat i en byggeteknisk rådgiver, som kan fortælle dig mere om skimmelsvampe, som måske kan give en forklaring på de 2 skåle, som kan tage prøver fra steder indenfor, hvor der kan være risiko fra skimmelsvampe.

Jeg mener ikke, at du kan anvende den test, du tog udenfor, til spor. Der vil altid være skimmelsvampe i luften, du kan have placeret testen et sted, hvor der har ligget nogle gamle skimmelspore (mug), eller hvor der er vækst af skimmelsvampe - måske har der ligget en rest gammelt blå ost eller mug fra noget mad/dyreefterladenskab? Noget, som ikke nødvendigvis kommer ind i boligen.

Du må tage fat i en, som kender til skimmelsvampe. Det er ikke spor ligetil med vækst, skimmeltyper, testmetoder mv.

Du må ikke undlade at lufte ud i boligen, 3 gange dagligt. Hvis du ikke udlufter, er der stor risiko for, at der vil ske skimmelvækst indenfor.

Du kan læse om forskellige typer af målemetoder her : Sådan tester du for skimmelsvamp i din bolig

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden