Der er ikke så godt gang i kompostbunken eller kompostbeholderen i løbet af vinteren, som der er resten af året. Det skyldes kort og godt, at de lavere temperaturer hæmmer de processer og mikroorganismer, som nedbryder have- og køkkenaffald til kompost.

Men du kan relativt nemt hjælpe din kompost lidt på vej, når temperaturen er lav, ved at følge disse fem gode råd.

1. Tilfør tørt strukturstof

Når det bliver koldt, bremses forbrændingen af det våde køkkenaffald - og så kan det nemt blive slimet og ildelugtende, fordi det mangler ilt. Giv komposten luft ved at tilføre noget tørt materiale, som f.eks. træspåner eller tørt plantemateriale fra haven, hver gang du hælder en bøtte grønt i.

Du kan evt. gemme og tørre blade og andet plantemateriale i løbet af sommeren, som du opbevarer tørt, til det skal bruges. Du kan også lave en aftale med en snedker/tømrer om at få lov til at afhente træspåner. Alternativt kan træspåner købes i små poser i supermarkeder og dyreforretninger.

2. Hæld vandet fra

Inden du tømmer en bøtte køkkenaffald i din kompostbeholder, er det en god idé at hælde overskydende vand fra, så komposten ikke bliver for smattet.

3. Løft op i komposten

Du hjælper nedbrydningen på vej ved at tilføre ilt, når du løfter op i komposten med en beluftningsstok, der er specielt designet til at blande komposten. Nogle typer har små vinger nede ved spidsen, som presses ind mod stokken, når den stikkes i kompostmassen og bredes ud til en lille plov, når du trækker den op igen.

4. Isolér kompostbeholderen

Du kan holde kompostormene i live ved at dække kompostbeholderen med et par isolerende vintermåtter. Vintermåtter bruges normalt på byggepladser og kan købes i byggemarkeder. Vintermåtter er ikke helt billige at anskaffe, men til gengæld kan du bruge dem i flere år, når du først har anskaffet dem.

5. Placér komposten under et løvtræ

Om vinteren, når træet står uden blade, får komposten varme fra solen, som hjælper kompostormene med at overleve, mens træet giver kompostbunken skygge om sommeren. Stil også gerne kompostbeholderen i ly for vinden.