Arkitekter bliver tit skudt i skoene, at de gør byggeriet dyrere, tegner vilde løsninger, der teknisk ikke kan lade sig gøre og glemmer, at almindelige mennesker skal bo i deres boliger.

Men kan du forvente, at din arkitekt har styr på både budget, teknik og funktion?

Vi har spurgt Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder hos Danske BoligArkitekter, hvis formål er at agere bindeled mellem danskerne og arkitekterne.

Kan du forvente, at din arkitekt …

1. … kan bygge et hus uden at overskride budgettet?

Kan du forvente, at din arkitekt har så godt overblik over byggeprojektet, at den pris, han eller hun fremlægger i starten af byggeriet, også er slutprisen? 

- Ja, det kan du - dog med det forbehold, at der er aspekter ved et byggeprojekt, som arkitekten ikke er herre over. Fx kan en lang byggesagsbehandling hos kommunen betyde, at de byggepriser, som arkitekten oprindeligt indhentede, pludseligt er forældede. Derudover kan der dukke kedelige, bygningsmæssige overraskelser op undervejs i processen. Særligt når man bygger et ældre hus om. Af samme årsag vil arkitekten altid råde dig til at afsætte en buffer til uforudsete udgifter på min. 10 % af den samlede byggesum, siger Pernille Hjorth og tilføjer:

- Derudover er det vigtigt, at du ikke får nye ideer undervejs eller ændrer på det oprindelige projekt, efter byggeriet er gået i gang. Den slags kan nemlig få budgettet til at skride ganske betragteligt, og det er ikke arkitektens skyld. 

2. … ikke finder på dyrere løsninger?

Kan du forvente, at din arkitekt vælger de bedste løsninger indenfor dit budget og ikke de dyreste? 

- Det er arkitektens fornemmeste opgave at rådgive dig om dine muligheder inden for dit budget. Det er derfor vigtigt, at du allerede ved det første møde med arkitekten er skarp på den økonomiske ramme for dit byggeprojekt. Når arkitekten kender din smertegrænse, kan han nemmere hjælpe dig med at prioritere i dine ønsker, så du får mest muligt ud af din investering.

- Men arkitekten vil selvfølgelig udfordre dig med unikke løsninger og materialer, der er ud over det sædvanlige, og som måske kan virke som unødvendige og fordyrende. Det er dog ofte disse løsninger, som du ender med at blive gladest for, og som gør din bolig til noget helt specielt, siger Pernille Hjorth.

3. … har styr på byggetekniske muligheder og begrænsninger.

Kan du forvente, at din arkitekt har styr på de byggetekniske muligheder og begrænsninger og derfor tegner løsninger, der rent faktisk kan lade sig gøre, når håndværkerne skal udføre arbejdet?  

- Arkitekter har en teknisk uddannelse på seks år, og de fleste har opbygget et solidt kendskab til hustyper, stilarter, materialer og byggetekniske metoder. De ved ikke kun, hvordan et hus er skruet sammen. De kan også finde de løsninger, der klæder dit hus bedst. Er der særlige konstruktive udfordringer, vil arkitekten typisk sætte en ingeniør på opgaven. 

4. … kan finde på idéer, der er bedre end dine egne?

Kan du forvente, at din arkitekt kan finde på løsninger, der er bedre, end det du selv kan finde på?

- Det er jo netop det, der er hele idéen med at inddrage en arkitekt. Arkitekter har en særlig evne til at tænke ud af boksen og se de muligheder, du ikke selv har fantasi til at forestille dig. De kan tegne originale løsninger, der er skrædder¬syet specifikt til dine behov og husets arkitektur. Du har samtidig mulighed for at få feedback på dine egne ideer, så du kan bygge videre på de bedste af dem, siger Pernille Hjorth.

5. … tegner et hus, du rent faktisk kan bo i?

Kan du forvente, at din arkitekt tegner et hus, der fungerer i det daglige, og ikke ender som et kunstnerisk projekt?

- Ja, det kan du godt, især hvis du vælger en arkitekt med særlig erfaring i boligarkitektur. Arkitekter bliver ganske rigtig tit beskyldt for at glemme, at der faktisk skal bo mennesker i deres huse. Men det er lidt en skrøne, da arkitektens arbejde er reguleret af et stramt bygningsreglement, der langt hen ad vejen sikrer funktionaliteten, sikkerheden og sundheden i en bolig.