Når det er vinter, er der mange haveejeres hække, der bukker under for vind og vejr. Især tunge snedriver kan tvinge din hæk i knæ.

Specielt uklippede hække af spirea, forsythia og liguster kan knække sammen under kraftige snetryk. En tommelfingerregel er, at buske og hæktyper med de tyndeste bløde grene som oftest er dem, der bukker under for sneen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at du ikke kan redde din væltede hæk. For det første kan du forsøge at forebygge, og er uheldet ude, er der heldigvis også ting, du kan gøre.

1. Forebyg med rigtig hækklipning

Du kan forsøge at bearbejde hækken og forebygge, at den bliver trykket af sne om vinteren. Det gør du ved at klippe din hæk korrekt.

  • Klip din hæk to gange om året i stedet for en, så får du en tættere hæk, der i højere grad kan modstå snetryk.
  • Klip din hæk, så den er en smule smallere i toppen end forneden. Det gør risikoen for, at den vælter, hvis der falder store mængder sne, endnu mindre.

2. Fjern sne fra den væltede hæk

Knækker hækken alligevel sammen, skal du fjerne sneen så hurtigt som muligt. Derefter rejser du hækken op.

3. Bind evt. hækken fast, så den holder sig oprejst

Det kan være nødvendigt at tøjre hækken fast, så den får bedre mulighed for at komme sig.

4. Klip knækkede grene af

Når du fjerner sneen og rejser hækken op, skal du samtidig være opmærksom på knækkede grene. Er der knækkede grene, skal du skære dem bort med det samme.

5. Klip ikke de strittende grene væk

Er der grene, der stritter i en forkert retning, men ikke er knækket, så skal du lade dem sidde og evt. beskære dem i foråret.