Hvis din have skal se godt ud til foråret, er der en række ting, du skal gøre, inden det bliver vinter, og haven dækkes af sne. Tidligere slotsgartner John Henriksen giver her sit bud på en huskeliste med 5 opgaver, det er vigtigt at få styr på.

1. Klargør græsplænen til vinteren

Saml visne blade op fra din græsplæne. Hvis der ligger et lag af blade på græsplænen, kan diverse skimmelsvampe trives under dem, og de angriber de enkelte græsplanter, som en græsplæne består af.

Det er sværere at samle bladene op, når det fryser, så saml dem op inden sne og frost rykker ind i haven. Der er dog ingen grund til at være fanatisk. Ligger der enkelte blade tilbage, er de god føde til regnormene.

Hvis græsset er langt (hvis græsstråene bøjer), kan du måske nå at slå det endnu, ellers er der risiko for sneskimmel. Jordtemperaturen skal dog være over 6 grader, så mål den med et jordtermometer, som du kan købe på en planteskole eller i et byggemarked. Klip ikke græsset kortere end 4 cm.

2. Sæt krukkerne ind og op

Sæt krukker og potter fra terrasser og gårdhaver ind i drivhuset eller skuret. Stil dem endelig ikke på gulvet, hvor der er mest kulde. Placer dem oppe i højden, fx på en kasse, en reol eller et bord.

Fjern desuden jorden fra potter og krukker, da fugtig jord (eller vand) kan give frostsprængninger. Dræningslaget kan du godt lade blive i krukkerne.

3. Beskyt havens sarte planter

Dæk sarte planter i haven til med gran vinteren over. Dels beskytter granen mod den våde og tunge sne, dels skåner granen for den stærke sol, der ofte kommer i januar og februar. Gør det i slutningen af efteråret. Du har højst sandsynligt ikke tid i december.

4. Brug den sidste kompost

Kør din kompost ud mellem dine planter, og nedkultiver det ned i jorden, hvis den ikke er for hård.

5. Beskær i hele haven

Beskær træer, der trænger til at få tyndet ud i trækronen. Nu, hvor bladene er væk, kan du lettere overskue, hvilke grene der kan undværes. Og på denne tid af året er træets saftstigning endnu ikke begyndt.

Tynd også ud i vinplanter - både i drivhus og på friland. Vinens saftstigning begynder allerede i januar, hvorfor det er en god ide ikke at vente for længe med beskæring, da planten ellers kan forbløde og sæsonens høst gå tabt.

Klip også afblomstrede stauder ned, hvis de står og ser triste ud. Men overvej, om de er smuk dekoration i haven, når sneen falder.