Hvis du er typen, der ikke orker den store interaktion med dine naboer, men blot gerne vil have et fint naboskab, kan det være, at punkt 1 på denne liste er nok for dig. 

Hvis du gerne vil gå skridtet videre og øge populariteten endnu mere hos naboerne, så kan du overveje at afprøve hele denne liste.

  1. Hils på din nabo

Først og fremmest kan du komme langt med et simpelt ”hej” og et smil, når du ser din nabo på vejen, i supermarkedet eller lignende. 

At du blot er venligt til stede, kan være nok til at skabe et godt naboskab – det er jo ikke alle, der har lyst til mere interaktion med deres naboer. På den måde kan du også mærke efter, om din nabo gerne vil snakke yderligere, eller om vedkommende helst vil være i fred.

  1. Hjælp din nabo med småting

Hvis din nabo er ældre, går dårligt eller lignende, eller du bare gerne vil være flink, så tilbyd at hjælpe med hverdagsting. Måske kan du en gang i mellem køre skraldespanden ud til vejen, rydde sne, gå med hunden eller slå græs. Du kan også tilbyde at se efter huset, når naboen er på ferie. 

  1. Giv dine ting videre til naboerne

Den enes skrald, den andens guld. Når du rydder ud i tøjskabet, skuret eller blot er blevet træt af en ting, så tilbyd naboerne de ting, du ikke længere skal bruge – møbler, bøger, værktøj, billeder, køkkenudstyr etc. 

Skriv fx en besked på jeres fælles Facebookside, lav en byttereol ved vejen, fortæl det til naboerne, læg en seddel i postkassen, eller sæt blot tingene ud til vejen med et skilt, hvor der står, at tingene til fri afhentning.

  1. Giv eller byt stauder med naboen

Smukke stauder er dyre i plantecenteret, men du har sikkert nogle, der fint kan deles over, som din nabo ikke har. 

Fortæl det til dine naboer, invitér til havedag, hvor I bytter stauder, eller annoncér på jeres fælles Facebookside, at du har stauder tilovers til byt eller foræring.

  1. Del ud af havens høst

Har du overskud af æbler, ribs, kartofler eller andre lækre ting fra køkkenhaven, så bank på hos naboen eller sæt det ud til vejen til fri aftagning.

  1. Arrangér et vej-loppemarked

De fleste har samlet masser af ting, de gerne vil af med, og måske ender tingene til storskrald. Men hvis dine ting ikke fejler noget, så benyt muligheden for at gå sammen med naboerne og arrangere et vej-loppemarked. 

Det er både en god måde at lære hinanden bedre at kende på, og I får byttet, solgt eller givet ting videre, som I ikke skal bruge mere. I kan desuden slå loppemarkedet sammen med en vejfest med fx fælles spisning og måske lege som rundbold for børnene.

  1. Invitér (nye) naboer til en kop kaffe eller fredagsbar

Hvis du har mod på det, kan du invitere både nye og ’gamle’ naboer til fx en kop kaffe, en øl eller et stykke kage. Hvis stemningen er til det, kan du udvide invitationen til grill i haven. 

Hvis naboerne ikke er interesseret, kan de jo blot takke nej, og så har du vist din velvilje.